Ovo je pet najopasnijih dijeta koje vam mogu upropastiti organizam

Foto: Ekaterina Demidova / Alamy / Alamy / Profimedia

Neke od ovih dijeta su vrlo popularne, ali to nikako ne znači da su dobre za vaš organizam.

U moru dijeta i saveta za ishranu gotovo je nemoguće izabrati onu pravu. Dok se veliki broj dijeta sastoji od saveta za smanjenje unosa hrane, neke se pak graniče s ludilom. U nastavku pročitajte pet najopasnijih dijeta na svetu.

Paraziti za gubitak kilograma

Možda na prvi pogled više liči na scenario nekog horor filma, mnogi ljudi su pokušali da izgube kilograme tako što se namerno zaraze pantljičarama.

Nakon što pacijent proguta pilulu s jajima parazita, oni se razviju u probavnom traktu gde se uhvate za unutrašnjost creva i tamo crpe nutrijente iz hrane koju osoba pojede. Osim bolova i problema s varenjem, pantljičare mogu pomoći u stvaranju cisti u jetri, plućima, očima, kičmi i mozgu.

Limunska dijeta

U poređenju s prethodnom metodom, ovo se može činiti kao potpuno bezazleno.

Međutim, kako piše portal „Fabiosa“, limunska dijeta može naneti ozbiljnu štetu vašem zdravlju.

Limunska voda popularno je piće među ženama koje žele da izgube višak kilograma, ali istovremeno nanosi štetu sluzokoži u želucu i vodi deficitu važnih makronutrijenata kao i brojnih vitamina i minerala. Na kraju možda dobijete željenu vitkost, ali isto tako možete lako gubiti kosu, zube i dobiti krhke nokte.

Supa od kupusa

Uvođenje supe u svakodnevnu ishranu je jednostavan i zdrav način za gubitak kilograma, ali sve zavisi od sastojaka koje stavljate u nju. Ako po ceo dan jedete samo supu od kupusa mogli biste lako da dobijete bolove u stomaku, nadutost, osećaj iscrpljenosti i metaboličke poremećaje.

Kuglice pamuka

Unos nesvarivih vlakana se generalno preporučuje u svakoj ishrani jer pomaže kod varenja hrane i osjećaja sitosti. Međutim, neke dijete idu u krajnost.

Tako postoji jedna dijeta gde se preporučuje da gutate kuglice običnog pamuka kako biste postigli isti osećaj sitosti. Osim ogromnog rizika doslovnog začepljenja sistema organa za varenje, prerađeni pamuk sadrži mnoge hemikalije poput raznih izbeljivača koji su otrovni za ljude.

Uspavana lepotica

Dok spavate, ne možete da jedete. Zvuči jednostavno. Pobornici ove metode govore da samo treba što više da spavate, ali za tako nešto su vam generalno potrebne tablete za spavanje što je samo po sebi opasno. Takve tablete koriste se samo uz preporuku lekara. Višak sna takođe može dovesti do mentalnih poremećaja kao što je depresija.

***

Bonus video: Mafini sa komadićima čokolade