Ovo je najzdravija riba na svetu: Bolja je i od lososa, a mnogo jeftinija

Skuša
Foto: Ivan Danik / Alamy / Alamy / Profimedia

Malo ljudi razmišlja o prednostima skuše za organizam, već cene samo njen ukus ili pak pristupačnu cenu koja je nekoliko puta niža po kilogramu od, recimo, orade ili lososa.

Svaka namirnica ima hemijska svojstva koja na telo deluju na određeni način. U hemijskom sastavu skuše ima mnogo belančevina i masti, a više ih ima u ribama ulovljenim tokom zime u severnijim krajevima.

Uobičajena količina masti je 13 grama, što je dovoljno da se riba definiše kao masna. Belančevina je prosečno 18 grama i apsorbuju se tri puta brže od belančevina u govedini.

Skuša je niskokalorična riba. Da bismo dobili dnevni unos kalorija, trebali bismo pojesti otprilike 700 grama ribe, ali ne smemo zaboraviti na masti koje se u njoj nalaze, prenosi Krstarica.

Nezasićene masne kiseline

Skuša ima velike količine nezasićenih masnih kiselina pa je kao namirnica vredna i prepuna antioksidanata. Oni pomažu u jačanju ćelijskih membrana organizma na račun neutralizacije slobodnih elektrona.

To su radikali koji mogu probiti ćelijske zidove i umanjiti njihovu aktivnost. To dovodi do pojave niza bolesti, uključujući onkološke. Da biste to izbegli, važno je jesti prave proizvode.
Nije slučajno što se deci daje riblje ulje – ono je puno nezasićenih masnih kiselina. Hemijski sastav skuše ima blagotvoran efekat na skladan rast i razvoj dece te je vrlo korisna za trudnice i dojilje.

Minerali i B vitamin u skuši

Skuša
Foto: Natallia Boroda / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako bi se izbegla neravnoteža između rasta i razvoja unutrašnjih organa kod adolescenata, skuša bi trebala biti prisutna u njihovoj ishrani.

Minerali su vredne komponente skuše. Sadrži kalijum, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor, natrijum. To su mikroelementi od velike koristi. Ceo spektar B vitamina sadržan je u ovoj ribi. Visoka je koncentracija vitamina B12 i vitamina PP.

Vitamin B pomaže u sintezi DNK i učestvuje u metabolizmu masti. Česta konzumacija skuše reguliše šećer u krvi, pomaže probavnom sistemu i jača nervni sistem. Pomaže u stvaranju hemoglobina i zasićenju kiseonikom.

Fosfor u skuši

Skuša
Foto: Tomislav Zivkovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama, vrlo je blagotvoran za mozak, kožu i kosu. Visoka koncentracija fosfora pomaže u izgradnji mnogih enzima koji su pokretači hemijskih reakcija u ćelijama.

Celokupnu vitalnost organizma može osigurati samo jedna vrsta ribe. Fosforna kiselina u skuši je tkivo ljudskog kostura, zbog čega je vrlo korisna za zdravlje dece, ali i za odrasle, s obzirom da s godinama imaju problema s mišićno-koštanim sistemom, prenosi hrvatski N1.