Ovo je najbolje piće za hidrataciju tela – i ne, nije voda

Foto: Credit line: Tom Merton / Hoxton / Profimedia

Zbog svog sastava dovodi do manje proizvodnje urina.

Iako se voda smatra najzdravijim i ujedno najboljim pićem za hidrataciju, naučnici su dokazali da ipak postoji piće koje više hidrira organizam od vode.

Istraživači su otkrili da voda, bilo mineralna ili gazirana, obavlja prilično dobar posao u brzoj hidrataciji tela, ali napici sa malo šećera, masti ili proteina čine još bolji posao u održavanju hidratacije na duži period.

Prema Ronaldu Moganu, profesoru na Medicinskom fakultetu Sent Endrjuz i autoru istraživanja, jedan od faktora u hidrataciji tela jeste i zapremina datog pića: što više pijete, brže se piće prazni iz vašeg stomaka i apsorbuje se u krvotok, gde može da razblaži telesne tečnosti i da vas hidrira.

Tako je dokazano da mleko hidrira više od vode, jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže usporavanju pražnjena tečnosti iz želuca. Osim toga, mleko u svom sastavu ima i natrijum koji dovodi do manje proizvodnje urina.

Isto se može reći i za rastvore za oralnu rehidrataciju koje se koriste za lečenje dijareje. Oni sadrže male količine šećera, kao i natrijuma i kalijuma, koji takođe mogu da vam pomognu, prenosi CNN Health.
***

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram