Antivirusna namirnica koja najbolje čisti creva, a ne košta skoro ništa

Foto:Shutterstock

Sad joj je sezona.

Priča kaže da medved, kad se probudi iz zimskog sna, po šumi prvo traži sremuš da bi očistio creva i regenerisao se posle meseci u hibernaciji, a tek onda traži drugu hranu.

Ova zeljasta višegodišnja biljka javlja se u senovitim šumama, duž reka i voda u proleće, i to kao prva vitaminska bomba.

Zeleniš koji uveliko zovu superhranom bio je u centru pažnje posebno od početka kovid pandemije zbog svojih benefita.

Poznat i kao divlji beli luk, sremuš se bere u proleće kada kreće da lista, pa do cvetanja početkom leta. Na pijacama je jedna veza oko 50 dinara.

Najbolje je da se jede svež, koristi se u raznim salatama, ali i u supama i jelima od povrća. Osim toga, dobar je konzervans – stavlja se na meso da bi se duže održalo.

Pri prženju gubi najveći deo oštrine, ali mu se aroma tako pojačava.

Sremuš je bogat biljnim proteinima, korisnim amino-kiselinama, kao i raznim vitaminima. Zbog visokog sadržaja vitamina C – oko 100 mg na 100 g svežeg lišća, i fitoncida (prirodni antibiotici), smatra se antivirusnom biljkom, piše east-fruit.com.

sremuš
Foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Sremuš takođe sadrži vitamine B grupe, provitamin A (beta-karoten) i mineralne soli koji održavaju kiselo-baznu ravnotežu u telu, normalizuju metabolizam vode i soli, korisni su za endokrini, nervni i probavni sistem. Sremuš sadrži i kalcijum, kalijum, gvožđe, jod.

Stručnjaci kažu da ova biljka čisti krvne sudove, snižava holesterol i normalizuje krvni pritisak. Trebalo bi da ga konzumiraju oni koji pate od prolećnog nedostatka vitamina i slabog apetita. Odličan je za poboljšanje funkcije creva, a listovi imaju antiinflamatorna svojstva.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram