Izbegavajte ih u širokom luku.
Jubilarni 40. rođendan je velika prekretnica u životu kada su u pitanju brojne stvari, pa čak i ishrana. Nutricionisti tvrde da je ovo pravi trenutak da iz jelovnika isključimo neke namirnice.
Ruska nutricionistkinja Zuhra Pavlova tvrdi da se iza 40. rođendana vide posledice burne mladosti, ali i da zdrave navike mogu da nam pomognu da izgledamo sjajno i da izbegnemo probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma.
„Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste pre svega ceo organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli morate jesti grašak, pasulj, sočivo, leblebije, žitarice i mlečne proizvode“, kaže Pavlova i dodaje da je neophodno da konzumiramo često morsku ribu, pečurke, grejpfrut, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokoli, ali i kurkumu i kumin.
Ona ističe i da je važno da pijemo što više vode, jer je ona ta koja igra ključnu ulogu u radu organizma. Pored vode, savetuje i konzumiranje biljnih čajeva.
Lekarka je podsetila na štetnost brze hrane jer, kako kaže, prerađena i pržena hrana, posebno meso, uzrokuje upale jetre, krvnih sudova i zglobova. Sve to dovodi do problema s kožom, metabolizmom i gojenjem.
Šta ne treba jesti nakon 40. godine?
Najvažnije je da smanjite količinu šećera.
„Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ‘pogonsko gorivo’ za maligne ćelije. Oštećuje proteine vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Takođe, pokušajte da smanjite beli hleb, testeninu, beli pirinač i žitarice“, zaključila je.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: