Ova namirnica je suvo zlato za kosti, a oporavlja celo telo

Foto: Shutterstock

Odlične su i za probavu.

Smokve mnogi nazivaju prirodnim slatkišima jer su izuzetno bogate šećerom, ali i nizom hranjivih materija. Sadrže proteine, kalcijum, vitamin, kalijum, gvožđe i magnezijum.

Zanimljivo je da smokve nisu ni voće ni povrće što retki znaju. Zapravo su „obrnuto cveće“. One ne cvetaju prekrasnim otvorenim cvetovima kao jabuke ili breskve, na primer, već je njihov cvet unutar mahune kruškolikog oblika koja kasnije sazreva u plod koji jedemo.

U sezoni smokve ostaju sveže svega desetak dana nakon branja, ali su zato dostupne tokom cele godine u sušenom stanju. Zbog šećera treba ograničiti njihovu konzumaciju, ali drugi sastojci su blagotvorni za ceo organizam.

Smokve
Foto: Nailia Schwarz / Panthermedia / Profimedia

Smokve se preporučuju svima koji imaju problema s probavom jer funkcionišaju kao prirodni laksativ. Visok sadržaj vlakana čini ih idealnim za zdravlje creva. Lekari ih savetuju kao vrstu probiotika, hrane za korisne bakterije u našem stomaku.

Takođe treba da ih jedu svi koji žele da očuvaju gustinu kostiju. Kako starimo, promene u tijelu dovode do veće apsorpcije kalcijuma iz njih pa treba jesti namirnice koje ga imaju u izobilju.

Zahvaljujući značajnoj količini kalijum, suve smokve su dobra pomoć za regulaciju krvnog pritiska. Time se organizam štiti i od srčanog i moždanog udara kao i od ateroskleroze, ozbiljne i najčešće bolesti arterija.

Za kraj, važno je znati i da s  obzirom na količinu vitamina K u smokvama, pacijenti koji uzimaju lekove za razređivanje krvi treba da se konsultuju s lekarom i provere da li je potrebno da ih potpuno izbegavaju ili mogu uzeti barem manju količinu, prenosi story.hr.

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram