Voće koje ima čaroban efekat na žensku figuru i ubica je lošeg holesterola

Foto:Shutterstock

Možete ga jesti za svaki obrok.

Za razliku od potkožnog sala, visceralna mast ne može se uhvatiti prstima. Reč je o masnom tkivu koje se nalazi unutar trbušne duplje i okružuje vitalne organe.

Baš zbog tog položaja oko jetre, bubrega, srca i pankreasa nazivaju je ‘tempiranom bombom’, a može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su karcinom, moždani udar, dijabetes tipa 2, gojaznost, kardiovaskularne bolest i visoki holesterol.

Na sreću postoji hrana koju možete jesti za doručak, a pomoći će vam da se rešite visceralne masti. U pitanju je avokado.

Ovo tropsko voće bogato je nezasićenim masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Odličan je izvor kalijuma, folata i vlakana, a dodavanje ove namirnice u ishranu moglo bi vam pomoći u izbacivanju visceralne masti.

Studija koja je objavljena u časopisu Journal of Nutrition, pokazala je da svakodnevno uživanje u avokadu smanjuje masnoću na stomaku kod žena u roku od nekoliko nedelja. Tim naučnika sa Univerziteta Illinois okupio je 105 volontera koji su bili klasifikovani kao osobe sa prekomernom telesnom težinom odnosno gojazne.

Učesnici su bile podeljeni u dve grupe: jedna grupa je uživala u dnevnom obroku koji je uključivao avokado dok su ostali dobijali samo hranu koja je po sastojcima i kalorijskoj vrednosti podsećala na ovo zeleno voće.

Istraživači su takođe merili nivoe abdominalne masti kod dobrovoljaca na početku i na kraju studije. Nakon 12 nedelja, učesnice koje su svakodnevno konzumirale avokado imale su niži nivo visceralne masti. Ova promena je sugerisala da je došlo do korisne preraspodele masti na stomaku, nakon režima voća.

Međutim, muški učesnici uključeni u istraživanje nisu bili te sreće. Istraživački tim izvestio je da se u njihovim nivoima abdominalne masti nisu dogodile nikakve promene.

„Ono što smo naučili je da je način prehrane, koji uključuje avokado, svaki dan uticao na način na koji pojedinci skladište telesnu masnoću na koristan način za svoje zdravlje, ali su prednosti prvenstveno bile kod žena“, izjavio je autor studije Naiman Kan.

Istraživački tim je dodao da je trenutno potrebno više studija kako bi se istražile veze između konzumiranja avokada i metaboličkog zdravlja. Štaviše, popularno voće ne nudi samo korisne efekte kada je u pitanju masnoća na stomaku.

Avokado smanjuje nivo holesterola

Studija objavljena u Journal of Nutrition pokazala je da dnevna doza jednog avokada takođe može da smanji nivo lošeg holesterola. Posmatrajući 45 ispitanika istraživači su primetili da zeleno voće može značajno da smanji oksidirani loš holesterol.

Slično načinu na koji kiseonik može da ošteti hranu, setite se naseckane jabuke koja postaje smeđa. Istraživači su objasnili da je oksidacija takođe loša za vaše telo.

„Istraživanje ishrane koja uključuje avokado je relativno novo područje proučavanja tako da mislim da smo na vrhu ledenog brega da saznamo više o njegovim zdravstvenim prednostima. Avokado je bogat hranljivim materijama i mislim da tek počinjemo učiti kako može poboljšati zdravlja’, rekla je nutricionistkinja Peni Kris-Eterton, prenosi Story.hr.

BONUS VIDEO: Vežbe za zadnjicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram