Ova namirnica je odlična za holesterol i mršavljenje, ali je među Srbima potpuno zanemarena

zdrava hrana repa
Foto: Shutterstock

Povrće povoljno deluje na imunitet i metabolizam, ali neke vrste su nepravedno zanemarene.

Korenasto povrće je važan deo zdrave i pametno osmišljene ishrane. Smatra se da u dobro izbalansiranoj ishrani povrće treba da čini oko 50 odsto svakog obroka, pa bi deo te količine svakako trebalo da pripada korenastom povrću, koje je bogato hranljivim materijama i koje nam je dostupno tokom zime, kao što je na primer repa.

Tradicionalno jedemo kiselu repu i spremamo je kao što bismo spremali kiseli kupus… Međutim, beličasti koren repe može se jesti i kuvan ili svež. Svežu repu možemo jesti u salati, a kuvanu u čorbi ili kao prilog raznim jelima.

Ako vam se ne sviđa njen gorko-začinski ukus, pokušajte da pronađete mlađe biljke koje su slađe jer bi bila šteta ne iskoristiti nutritivne prednosti repe.

Repa pomaže u regulaciji holesterola i pogoduje zdravlju srca, bogata je vitaminom C, dobra je za nervni sistem zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B6. Osim toga, ima i antiinflamatorno dejstvo, verovatno zbog dejstva glukozinolata, jedinjenja sumpora koja takođe učestvuju u formiranju karakterističnog ukusa repe. A sadrži nitrate koji mogu blagotvorno uticati na zdravlje krvnih sudova.

Bogata je vlaknima, što znači da može da pruži duži osećaj sitosti, a to je, uz nisku kalorijsku vrednost, dobitna kombinacija za sve koji žele da smršaju na zdrav način, prenosi Danas.rs.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram