Krckave korice, mirisni fil od vanile i krem od crvenog voća. Savršenstvo.
Krempita je čuvena poslastica koja se pravi od lisnatog testa, a između ide fil od vanile.
Svaka domaćica ima neki svoj recept za poznati kolač, a mi predlažemo da isprobate italijansku verziju u koju se dodaje i fil od voća koji joj dodaje ukus i čini osvežavajućom, piše stvarukusa.
Sastojci
500 g lisnatog testa
800 ml mleka
3 žumanceta
6 kašika šećera
20 g vanila šećera
6 kašika skroba
80 g putera
200 ml slatke pavlake
Za voćni fil
400 g bobičastog voća
100 g šećera
30 g skroba
100 ml vode
Priprema
Na pobrašnjenoj površini razvucite lisnato testo da bude veličine pleha za rernu. Stavite ga na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.
U šerpi pomešajte mleko, šećer, vanilin šećer, žumanca i skrob. Dobro promešajte tako da nema grudvica. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte slatku pavlaku i dobro umutite.
U šerpi pomešajte voće i šećer, a u nekoj posudi razmutite skrob sa vodom i dodajte u voće. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa ostavite na šporetu još pet minuta. Lepo ispasirajte, pa dodajte razmućeni skrob i promešajte. Ostavite 10 minuta da se ohladi.
Stavite u kalup koru, premažite je žutim filom, a zatim i voćnim, pa stavite drugu koru. Ostavite u frižideru šest sati i služite.
I uživajte.
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: