Novak Đoković jede samo prečišćeni maslac: Najzdravija masnoća na svetu – pravi se lako, a ovo je recept

Foto: CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia

U jelovniku Novaka Đokovića je i indijski maslac, a on se pravi tako što se puter prečisti. Dobija se gi, a ovo je recept.

Jelovnik Novaka Đokovića koji je svojevremeno objavljen pred takmičenje „Banja Luka Open“ zainteresovao je sve, naročito zato što se u njemu spominje „indijski maslac“. Ovu namirnicu mnogi smatraju najzdravijom masnoćom na svetu, a originalno ime joj je „gi puter“.

U pitanju je prečišćen maslac iz koga se jednostavnim postupkom izbacuju voda, zasićene masne kiseline i laktoza. Neki vole da kažu da puter tako postaje „postan“, jer je oslobođen čvrstih komponenti mleka. Odličan je kao namaz, a može se koristiti i za pripremu hrane, kao zamena za ulje.

U indijskoj medicini se ističe da gi puter ima mnogo lekovitih svojstava: jača imunitet, pomaže u varenju, usporava starenje.

Lako je svarljiv, a sporo sagoreva pa tako postepeno snabdeva telo energijom – upravo ono što je Novaku potrebno.

Da biste napravili gi, potrebno je da puter stavite u širu šerpu, na tihu vatru i sačekati da počne da peni. Ovu penu treba skidati sve dok se pojavljuje. Kad puter ostane proziran, procedite ga kroz gazu i posao je gotov.

Pored korišćenja u kulinarstvu, gi se upotrebljava i kao melem za razna kožna oboljenja, ali i za masažu i obloge.

***

Bonus video: Mafini sa komadićima čokolade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram