Nikola je bio teniski trener, a onda je počeo da pravi torte i to takve da ih je gre’ota seći

nikola džaleta torte
Nikola Džaleta Foto:Instagram/dzaleee; @greota.seci/@dzaleee

Nikola Džaleta pravi vrlo specifične torte, "staklene" i plišane", koje izgledaju toliko divno da je ljudima prosto žao da ih iseku i pojedu.

Priča o Nikoli Džaleti jedna je od onih koju je nemoguće sasvim dočarati rečima – jednostavno morate da vidite ono što on stvara. A to što stvara je čista magija.

Nikola Džaleta Foto:Instagram/dzaleee

On od torti i kolača kreira prava umetnička dela kakva inače ne viđamo. Istina je da veliki poslastičari ulažu mnogo truda u finalni izgled svojih proizvoda, ali Nikola u tome ima zaista posebno mesto.

Torta Foto: @greota.seci/@dzaleee

Međutim, prvo što je zanimljivo u ovoj njegovoj priči je da on nije krenuo od kuhinje već od teniskog terena. Nikola je veliko ime u belom sportu. Ranije je nastupao za mladu reprezentaciju, a sada je trener.

Nikola Džaleta Foto:Instagram/dzaleee

Ali on ima i svoj brend Gre‘ota seći i stvara najlepše torte i kolače koje ste ikad videli – u obliku zrna kafe, malina, plišanog srca, staklene ruže…

Na početku nisam znao ni jaje da skuvam

Za Zadovoljnu Nikola otkriva koji slatkiš je prvo spremio, tj. kako je sve počelo.

„Prva stvar koju sam ikad napravio bile su rolnice sa cimetom koje sam na putovanju probao jedino u Americi. Kad sam se vratio odande, želeo sam da probam da ih napravim, iako do tada nisam znao ni jaje da skuvam. Pokušao sam i, za divno čudo, uspelo je, iako sam mislio da neću naći dobar recept na internetu, tj. mislio sam da neće otkriti tajnu tih rolnica, međutim ispalo je baš onako kako treba.“

Torta Foto: @greota.seci/@dzaleee

Posle uspešnih rolnica dobio je želju da svaki drugi, treći dan pravi nešto čega nije tada bilo kod nas. I tako je sve krenulo.

Iz njega je, izgleda, isplivao gen za kuvanje.

„Kao dete prvu stvar koju sam pravio bile su krofne sa bakom, to je bilo moje prvo iskustvo sa kuhinjom. Interesantno je da su u mojoj porodici svi vezani za kuhinju – deda kuvar, tata ugostitelj, baba domaćica, mama medicinska sestra, ali jako dobro sprema hranu. Kuhinja je nekako uvek bila deo mog života, a sad je i zvanično.“

Torta Foto: @greota.seci/@dzaleee

Za jednu tortu – tri dana

Poslastice koje Nikola pravi nikako nisu obične – na početku je nekoliko meseci istraživao da bi napravio savšenu glazuru.

Sada mu za jednu tortu treba oko tri dana. Svaka celina torte treba da jedno vreme odleži u frižideru da se ukusi stope i zato sve traje toliko dugo. Prvog dana uglavnom pravi sastojke, drugog dana sklapa tortu, a trećeg stavlja glazuru. Ta glazura može da bude „staklena“ ili „plišana“.

Kod ovih prvih tehnika je izuzetno zahtevna, sve mora da bude tačno u gram, a i mnogih sastojaka nema u Srbiji. Na sve to, neophodna je i posebna oprema da bi sve na kraju izgledalo tako bajkovito.

A plišane torte imaju mat izgled i deluju elegantnije. I za njih je neophodna posebna mašina i sve traje nekoliko dana.

Torta Foto: @greota.seci/@dzaleee

„Moje torte uglavnom naručuju kad je neki rođendan u pitanju, ali i kad bi da iznenade voljenu osobu. Ljude najviše oduševi kad vide proces stavljenja glazure na torte, pogotovo kad idu dve ili tri različite boje. Kažu da je to nekako je umirujuće. I ljudi uvek kažu da im je žao da iseku tortu, pa sam tako i došao do ideje da mi se firma zove Gre’ota seći.“

Torta Foto: @greota.seci/@dzaleee

Zna se ko donosi nešto slatko na sva okupljanja

A kako reaguju kolege iz sveta tenisa?

Torta Foto: @greota.seci/@dzaleee

„U ovom trenutku im je postalo normalno da pravim torte, ali ranije im bilo malo čudno jer je nekako spontano doslo. Međutim, što sam sve više i više pravio, navikli su se da sam ja taj koji će uvek da donese nesto slatko na okupljanjima.“

Nikola za Zadovoljnu otkriva i kakvu idealnu tortu bi spremio nekom koga baš voli.

Torta Foto: @greota.seci/@dzaleee

„Za mene je idealna torta ona kad pogodim ukuse nekoj osobi, tako da to može baš da varira. Ali najviše volim da pravim one za moju porodicu kad su praznici, godišnjica braka mojih roditelja, rođendani.… Tada volim da eksperimentišem sa ukusima i izgledom, uvek uradim nešto malo drugačije nego prošli put.“

Torta Foto: @greota.seci/@dzaleee

Jedini problem u svemu je što ta njegova mala umetnička dela – brzo nestanu.

„Proces je dugačak za moje torte, ali kad bude gotova i kad vidim reakcije ljudi, to me uvek oduševi, bez obzira na to koliko sam do tada torti spremio. Reakcija ljudi i sam izgled torti mi daju energiju da ovo radim i da uživam u tome.“

Torta Foto: @greota.seci/@dzaleee

Na kraju, šta bi on rekao mlađem sebi iz ugla današnjeg Nikole koji izvodi magiju s tortmama, pa je stvarno greota seći?

View this post on Instagram

A post shared by Greota Seći (@greota.seci)

„Rekao bih mu da radi sve kako misli da treba jer se sve dešava sa razlogom i da, ako u nekim trenucima ume da bude jako teško, posle toga će uvek doći nešto dobro i nova vrata se otvore.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram