Nije sva industrijska hrana loša: Ja sam dijetetičarka, a ovih 10 prerađenih namirnica mogu da vam produže život

Foto: Instagram/amandablechman; Shutterstock

Bogate nutrijentima.

Na sva zvona se priča o tome kako je industrijska hrana nezdrava. Ipak, mnoge prerađene namirnice zapravo obezbeđuje hranljive materije i poželjno je uključiti ih u redovnu ishranu.

Šta je sa šećerom i natrijumom u industrijskoj hrani? Šta treba jesti, a šta izbegavati?

„Kada je u pitanju hrana koju treba ograničiti, preporučujem da se namirnice procene na osnovu njihove ukupne nutritivne vrednosti u odnosu na način na koji se obrađuju“, kaže dijetetičarka Amanda Blekmen.

Pogledajte listu od 10 prerađenih namirnica bogatih hranljivim sastojcima koje po njenoj preporuci treba češće jesti jer dokazano imaju brojne benefite po zdravlje i produžavanje životnog veka.

Konzervirani pasulj

Konzervirani pasulj je ključna hrana na meniju mnogih ljudi i pruža jednostavan način za dodavanje ukusa, proteina, vlakana i nekoliko mikronutrijenata u različita jela.

Žitarice za doručak

Dok neke žitarice imaju više šećera, druge imaju relativno malu količinu dok obezbeđuju druge hranljive materije poput kalcijuma i kalijuma.

„Žitarice za doručak su bogate gvožđem, vitaminom B, kalcijumom i cinkom“, kaže Ketrin Karnac i dodaje da kad ih kombinujete sa jogurtom ili mlekom sadržaj proteina i hranljivih materija se povećava.

Hleb

Hleb Foto:Shutterstock

Hleb je obično obogaćen vitaminima poput folne kiseline i drugih vitamina B.

„Kada vidite obogaćeno brašno na listi sastojaka znajte da su brašnu dodani vitamini i minerali kojih inače ne bi bilo“, kaže stručnjak za ishranu Kelsi Kunik.

Iako hleb može biti odličan način da jedete više vlakana i napunite telo ugljenim hidratima , takođe pomaže da se minimalizuju nedostaci hranljivih materija.

Pokušajte da pronađete hleb sa najmanje dva do tri grama vlakana po kriški.

Soja

Soja
Soja za mladolikost, Foto: indra purnama / Alamy / Alamy / Profimedia

Soja se koristi za pravljenje raznih prerađenih proizvoda kao što su sojino mleko, tofu… Soja je među najboljim izvorima biljnih proteina, a bogata je i vitaminom B, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i nezasićenim masnim kiselinama.

Grčki jogurt

Ovo je popularna užina sa visokim sadržajem proteina koja je nutritivno izmenjena fermentacijom – proces pretvaranja mleka u jogurt. Grčki jogurt je bogat hranljivim materijama, kao što su vitamin D, kalcijum, vitamin B12 i proteini kao i probiotici koji poboljšavaju zdravlje.

Konzervirana riba

Denis Zubchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

„Hrana poput konzervirane tunjevine, lososa i sardina prepuna je omega 3 masnih kiselina visokokvalitetnih proteina i raznih vitamina i minerala“. Birajte one koje su upakovane u salamuri ili maslinovom ulju kako biste izbegli dodavanje soli“, kaže dijeteričarka Ketrin Pajper.

Puter od kikirikija

Raznovsni namaz – puter od kikirikija je brz i lak i ima mnogo toga nutritivnog da ponudi.

„Puter od kikirikija je pun proteina biljnog porekla, masti koje su zdrave za srce, pa čak i male količine vlakana. Takođe, sadrži vitamine i minerale poput vitamina E, niacina, gvožđa“, kaže Aleksandra Turnbol.

Ovsene pahuljice

Ovsena kaša je možda osnovna namirnica za doručak, a da li znate da je u pitanju prerađena hrana?

Ovas se razlikuje u načinu na koji se obrađuje ali obezbeđuje proteine, vlakna i nekoliko minkronutrijenata kao što su gvožđe, magnezijum i cink.

Pasta

„Pasta je jedinstveni izvor ugljenih hidrata zahvaljujući proteinima koje sadrži što je čini sporijom za varenje i rezultira nižim odgovorom glukoze u krvi u poređenju sa pirinčem ili belim hlebom“, kaže Loren Manaker.

Granola štanglice

U pitanju je zdrava užina i može biti odlična za za konzumiranje pre treninga. Iako se hranljivi sadržaj razlikuje od štanglice do štanglice, mnoge sadrže cela zrna, vlakna i proteine kao i dodatne mikronutrijente poput gvožđa i vitamina B, piše Wellandgood.com.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram