Nije spanać: Iz ove namirnice telo najviše prima gvožđe, a malo ko to zna

gvožđe
Gvožđe; Foto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Iz kojih namirica telo najviše dobija gvožđa?

Gvožđe je vrlo važan sastojak u ishrani jer čuva mnoge vitalne funkcije u telu, dobro je za opštu energiju i fokus, varenje, imunitet. Ali te prednosti gvožđa često ostaju neprimećene – dok ne shvatimo da ga nemamo dovoljno u telu.

A mnogi imaju manjak gvožđa.

Što se tiče rešenja za taj problem, kako je doktor Slavko Dušanov kazao za Zadovoljnu, odabrani lekar će odrediti terapiju, tj. savetovati kako da se manjak gvožđa nadomesti. Osim supstitucije koja se propisuje, važan faktor jeste i ishrana, ističe on.

„Najbolje je meso, i pileće,posebno batak, i svinjsko, i goveđe, kao i žumanca. Istina je da gvožđa ima i u povrću, posebno u spanaću, ali to gvožđe ima drugu valencu, pa se više izbacuje kroz stolicu, a vrlo malo se apsorbuje u organizam.“

I kako navode studije, hem gvožđe kog ima u životinjskim namirnicama telo najviše apsorbuje. Upravo iz hem gvožđa se od 30 do 40 odsto unetog gvožđa zadrži u organizmu.

Odličan izvor tog hem gvožđa su, dakle, govedina, svinjetina, piletina.

Zanimljivo je pritom da namirnice životinjskog porekla sadrže i hem i nehem gvožđe, dok hrana biljnog porekla, recimo spanać, sadrži isključivo nehem gvožđe.

I mada se hem gvožđe u telo unosi u manjoj količini, bolje se apsorbuje u odnosu na nehem gvožđe.

Na kraju ipak ne treba zaboraviti da je važno unositi namirnice koje imaju i hem i nehem gvožđe jer to garantuje najadekvatniji ukupan unos, ali i apsorpciju gvožđa u telo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram