Nije pio gazirano duže od 100 dana – rezultat ga je zapanjio

Foto:Screenshot/Joel Wood

Gazirana pića su prepuna šećera i štetnih hemikalija, stoga zdravstveni stručnjaci uglavnom preporučuju da ih izbegavamo. Koliko su zapravo loša po organizam, najbolje se vidi kad ih izbacimo iz korišćenja - u šta se uverio jedan jutjuber.

Džoel Vud je odlučio da proveri može li potpuno izbacivanje gaziranih pića iz ishrane da dovede do značajne razlike u njegovom zdravlju.

Naime, pre svog eksperimenta je pio i do dve litre dnevno dijetalnih gaziranih pića, a potom ih je potpuno izbacio, i to na više od tri meseca, prenosi Index.

Prvi dani su mu bili veoma teški, međutim Vud je na kraju rekao kako mu je puno lakše da živi bez takvih napitaka i da planira da nastavi da ih izbegava.

Odvikavanje od te loše navike imalo je velike koristi, kako za novčanik tako i za njegovo zdravlje. Uštedeo je značajnu količinu novca – oko 3 dolara dnevno, odnosno gotovo 300 dolara ukupno. Osim toga, konzumirao je puno manje šećera.

koronavirus; gazirana pića
Foto: EPA-EFE/Alex Cruz

Ispričao je kako je prvu krizu doživeo već prvog dana, oko 13 sati. Drugi dan se osećao umorno i tromo, a do toga je verovatno došlo zbog nedostatka kofeina, koji je glavni sastojak mnogih gaziranih pića.

Pročitajte još:

Ali nakon toga su stvari postale puno lakše – već sedmog dana primetio je da ima više koncentracije. To ga je motivisalo da nastavi i da istraje u svom cilju. Na kraju druge nedelje potreba za gaziranim pićima je nestala.

Bilo je trenutaka u kojima je suzdržavanje od takvih napitaka bilo jako teško. Najviše se mučio nakon treninga.

„Teško je kad sam stvarno žedan, a nakon treninga, kada osećam da mi je nivo šećera u krvi prilično nizak, čini mi se da moje telo žudi za najslađim čega se mogu setiti, a to su veštački zaslađivači“, rekao je.

Kod kuće je vrlo lako izbegavao posezanje za gaziranim napitcima jer ih više uopšte nije ni kupovao, ali bio je u iskušenju kada god bi se našao u restoranu gde su gazirana pića bila svuda oko njega. Ali, u takvim situacijama je posezao za mineralnom vodom.

Prvobitno je planirao da uradi izazov u trajanju od 30 dana, na kraju se odlučio produžiti ga na čak 109 dana, kako bi prvo gazirano piće mogao popiti tek na Božić. Završetak izazova je proslavio nazdravljajući upravo omiljenim gaziranim pićem, ali je priznao da je nakon svega ukus bio razočaravajuć.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram