Neverovatna stvar koja će se desiti ako jedeš bundevu svakog dana

Foto: Jim Varney / Sciencephoto / Profimedia

Čarobna namirnica.

Bundeva uvek ima svoj veliki trenutak u jesen — ovo povrće postaje zvezda svega, od pića preko deserta do grickalica, pa čak i salata.

Ali čak i ako povezujete narandžastu tikvu sa hladnim jesenjim vremenom, kao što većina nas čini, jer joj je tada sezona, bundeva je u stvari odlična opcija za zdrav obrok tokom cele godine.

Ne samo da je neverovatno svestrana, podjednako pogodna i za slatke i slane recepte, već je i izuzetno bogata nutritivnim svojstvima koja će dati podsticaj mnogim stvarima u vašem telu.

Ukoliko konzumirate bundevu svaki dan moći ćete da osetite znatne promene u svom telu.

Poboljšava vid

Američko optometrijsko udruženje podstiče ishranu bogatu bundevom ukoliko želite zdrave oči jer su bogate hranljivim materijama koje su od koristi očima, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin E, cink, vlakna, lutein i zeaksantin.

Bundeva može smanjiti rizik od hroničnih bolesti koje utiču na zdravlje očiju, uključujući makularnu degeneraciju i kataraktu. Oštećenje slobodnih radikala može dovesti do napredovanja ovih stanja, ali zdrava ishrana može pomoći u borbi ili čak preokrenuti efekte slobodnih radikala u vašem telu.

Produžava život i popravlja imunitet

Ako ste poput većine ljudi, hladnije vreme koje nastupa tokom jesenje sezone znači mnogo provedenog vremena u zatvorenom prostoru — što bi vas, nažalost, moglo dovesti do povećanog rizika od sezonskih bolesti.

Ukoliko ne želite da propustite vaše omiljene jesenje aktivnosti, jačanje imunološkog sistema treba da bude visoko na vašoj listi prioriteta.

Prema Crisp Regional Health Services, porcija bundeve mogla bi da bude tajna za postizanje snažnog imuniteta.

To je zato što je bundeva bogata antioksidantima, uključujući beta-karoten, koji će vaše telo preraditi i pretvoriti u vitamin A. Pored toga, bundeva ima vitamin C i vitamin E, koji su oba od suštinskog značaja za jačanje imuniteta.

Ovo takođe znači da su bundeve dobre za vašu dugovečnost, jer istraživanja pokazuju – što nije iznenađujuće – da je jak imuni sistem ključna komponenta za dug život.

Smanjuju rizik od raka

Deo te dugovečnosti koju dobijate od zdravog imunološkog sistema može se pripisati načinu na koji vas antioksidanti štite od bolesti poput obične prehlade i gripa.

Međutim, antioksidanti su takođe važni za borbu protiv bolesti koje su opasnije po život, poput raka, prema američkom institutu za istraživanje raka. U stvari, ukoliko želite da smanjite rizik od raka, bundeva je jedna od namirnica koju treba da jedete u izobilju.

Ti isti slobodni radikali koji negativno utiču zdravlje vaših očiju takođe mogu da izazovu oštećenje vašeg DNK i podstaknu rast ćelija raka, prema američkom Nacionalnom institutu za rak.

Foto: el Release: no, Credit line: Martin Mehes / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Zato je važno telo snabdeti sa mnogo antioksidanata koji će se boriti protiv ove štete od slobodnih radikala, a Nacionalna fondacija za istraživanje raka opisuje bundevu kao „jednu od najboljih namirnica za borbu protiv raka“ koju možete konzumirati.

Ako se vaša ishrana sastoji od dnevnog unosa bundeve, smanjujete rizik od raka želuca, grla, pankreasa, kože i dojke.

Snižava pritisak i pozitivno utiče na zdravlje srca

Verovatno ste već čuli da je previše natrijuma loše za zdravlje vašeg srca, ali da li ste znali da postoji hranljiva materija koja može pomoći da se nadoknadi visok unos natrijuma?

Taj hranljivi sastojak je kalijum – a bundeva ga ima u izobilju.

Kao što objašnjava klivlendska klinika, naše telo ima prirodne načine da izluči previše natrijuma, ali to zahteva mnogo rada naših bubrega. Kalijum podstiče ovo izlučivanje, tako da bubrezi ne zadržavaju sav višak natrijuma kao što bi to učinili da vam nedostaje kalijuma.

Bez toliko natrijuma u ​​telu, pritisak u krvnim sudovima se smanjuje, a mnogi drugi aspekti zdravlj srca se zauzvrat poboljšavaju.

Poboljšava varenje

Ukoliko ste u poslednje vreme imali problema sa varenjem ili želucem možda je razlog tome nedostatak vlakana u ishrani.

Porcija od jedne šolje konzervirane bundeve ima oko 7 grama vlakana. Konkretno, ima ono što je poznato kao rastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i postaju gusta, gelasta supstanca koja se lako kreće kroz digestivni trakt. Ovo ne samo da poboljšava redovnost probave, već i održava osećaj sitosti između obroka, pomažući vam na taj način da kontrolišete šećer u krvi i čak da snižavate holesterol.

Pomaže da održavate zdravu kilažu

Pošto vlakna pomažu da se osećate sitim — i održavaju osećaj sitosti duže između obroka — sva ta vlakna u bundevi mogu da vas spreče da se prejedate, što će vam koristiti u naporima da održite zdravu težinu, piše Healtdigest.

To je delimično zato što iako bundeva čini da se osećate prilično sitim, ona nema mnogo kalorija. Bundeva je uglavnom voda (oko 90% vode, da budemo precizni), tako da jedna šolja bundeve ima oko 50 kalorija.

Poboljšava san

Redovno konzumiranje bundeve bi moglo da vam pomogne u regulisanju sna, zahvaljujući aminokiselini poznatoj kao triptofan. Da, to je isti triptofan za koji ste možda čuli — onaj koji se nalazi u ćurećem mesu i obično vas čini super pospanim nakon večere ili ručka.

Mnogi čak nazivaju triptofan „prirodnim sedativom“.

Foto: ALein / Alamy / Alamy / Profimedia

Ali ne čine samo sedativna svojstva triptofana ovu aminokiselinu tako ključnom za miran san.

Triptofan takođe može da podstakne vaše telo da proizvodi serotonin, koji se često naziva hormonom dobrog osećanja. Ovaj srećan osećaj koji dobijate od visokog nivoa serotonina znači da ćete utoneti u san u dobrom raspoloženju, čime se poboljšava i kvalitet sna koji dobijate.

Koža će vam se sijati

Mnogi hranljivi sastojci za kožu na koje se oslanjate kada želite da postignete onaj zdrav sjaj mogu se naći u bundevama, uključujući vitamin A i vitamin C.

Možda ćete se setiti da ste naučili kako vitamin A štiti vaše oči, a zanimljivo je da čini istu stvar za vašu kožu, poništavajući štetu uzrokovanu prekomernim izlaganjem suncu.

S druge strane, vitamin C podstiče vaše telo da proizvodi kolagen, koji je neophodan za zdravlje kože.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Bundeva ima veoma nisko glikemijsko opterećenje, tako da je malo verovatno da će vam povećati šećer u krvi kao što bi to mogle da učine neke druge namirnice sa visokim sadržajem ugljenih hidrata.

Bundeva bi takođe mogla da pomogne vašem telu da poveća proizvodnju insulina i poboljša prirodnu insulinsku osetljivost tela, što je važno u odgovoru tela na sprečavanje dijabetesa.

Međutim, važno je da vaše porcije bundeve budu relativno male, jer bi velika porcija bundeve mogla na kraju povećati nivo šećera u krvi umesto da vam pomogne da ga držite pod kontrolom.

Zbogom grčevima u mišićima

Bundeva je odličan izvor elektrolita kalijuma i magnezijuma, koji su posebno važni za aktivne osobe.

Vaše telo koristi kalijum da uravnoteži svoje tečnosti, omogućavajući tako mišićima da se pravilno kontrakuju. Magnezijum je još jedan mineral koji koristi ne samo vašim mišićima, već i vašim nervima. Bez kalijuma i magnezijuma, mogli biste da patite od grčeva, umora i lošeg oporavka mišića nakon vežbanja. Jedna šolja bundeve donosi 500 miligrama kalijuma i 56 miligrama magnezijuma, što predstavlja optimalan recept za brz oporavak od napornog treninga.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Instagram