Nema konkurenciju: Doručak koji je najjači izvor proteina

Žena, devojka, izlog, slatkiši, kolači
Foto: Shutterstock

Sigurno znate situaciju kad doručkujete, ali ponovo osetite glad već u 11 časova. Možda je to zato što ne jedete pravi doručak - trebalo bi da se okrenete proteinima.

Protein nije samo koristan za izgradnju mišića, već vas drži sitim mnogo duže. A najbolji doručak, prepun proteina, su jaja.

„Ona su klasična hrana za doručak sa dobrim razlogom: jaja su ekonomičan i hranljiv izbor koji doručku daje prirodnu dozu hranljivih materija“, kaže nutricionistkinja Loren Manaker za Eat this.

Jaja su jeftina i bogata hranljivim materijama. Sa samo 70 kalorija, ove nutritivne bombe pune su vitamina i minerala za jačanje ćelija, kao i dobrih masti. Bez šećera su i imaju nula ugljenih hidrata, što ih čini vrhunskom hranom za mršavljenje.

Foto: Shutterstock

To pokazuje australijsko istraživanje iz 2020. godine u kojem su ljudi dobili jedan od dva doručka – jaja i tost ili žitarice sa mlekom i sokom od pomorandže. Naučnici su otkrili da su učesnici koji su jeli doručak sa jajima, za ručak unosili oko 300 kalorija manje nego oni koji su jeli žitarice.

Takođe su prijavili da se osećaju manje gladni četiri sata nakon obroka nego kada su doručkovali ugljene hidrate. Žudnja za slatkišima je uveliko smanjena nakon obroka sa visokim sadržajem proteina.

Manaker takođe preferira jaja u odnosu na drugu čestu namirnicu za doručak: jogurt.

„Grčki jogurt je izvor proteina i kalcijuma i sadrži žive kulture koje su korisne zdravlje creva, ali mnoge namirnice koje se dodaju grčkom jogurtu imaju malo hranljivih materija ili visoke kalorije. Dodaci poput granole i meda mogu učiniti da hrana dobra za vas, poput grčkog jogurta, postane šećerna bomba“, upozorava.

***

Bonus video: Najskuplji med na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram