Negativni efekti veštačkih zaslađivača

zaslađivač
Zaslađivači; Foto: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Sprovedena su razna istraživanja o veštačkim zaslađivačima da bi se zaključilo da li su gojaznost, dijabetes i oralne bolesti povezane sa njihovom konzumacijom. Pre nego što ih uvrstite u ishranu trebalo bi da znate kakve dodatne efekte imaju.

Od njih vaš mozak slabi

Veštački zaslađivači ometaju funkciju hipokampusa – važne neuronske struktura u ljudskom mozgu, piše MSN. To umanjuje osetljivost na interceptivne signale, remeti apetit i tako pojačava unos hrane.

Treniraju vaše čulo

Budući da veštački zaslađivači imaju jači intenzitet slatkog ukusa u odnosu na prirodne šećere, vi se navikavate na super slatke stvari. Ovo menja pogled na sladak ukus i smanjuje uživanje u prirodno slatkim namirnicama kao što su voće ili zdrave verzije slatkiša.

Uništavaju probavu

Pokazalo se da veštački zaslađivači loše utiču na prirodnu mikrobiotu creva što može dovesti do gojaznosti i problema sa metabolizmom.

Mogu dovesti i do dijabetesa

Mogu da poremete i toleranciju na glukozu čime povećavaju rizik od dijabetesa.

Zadržavaju se u crevima

Redovina konzumacija veštačkih zaslađivača kao što su saharin i aspartam može dovesti do abnormalnog nakupljanja različitih bakterija u crevima. Veštački zaslađivači se zadržavaju u vašem probavnom traktu i ne mogu da se probave.

Dovode do prejedanja

Da li ste primetili da nakon što popijete dijetalni sok tokom jela, jedete još više? Veštački zaslađivači “otvaraju” vaše senzore za slatko, povećavaju insulin baš kao i kada jedete pravi šećer. To dovodi do toga da jedete i više kalorija nego što ste planirali, iako ih niste uneli šećerom, uneli ste ih ostalim namirnicama. Vremenom dolazi do stvaranja viška kilograma i gojaznosti što povećava rizik od srčanih ali i drugih bolesti.

***
Bonus video: Vremenska posna dijeta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram