Prirodni uništavač šećera smanjuje apetit i želju za slatkim

Gymnema sylvestre, Srebrna svilenica, Gurmar
Foto: Shutterstock

Srebrna svilenica je drvenasta biljka penjačica koju karakterišu jajoliki listovi, mali cvetovi zelenkasto-žute boje i duguljaste smeđe semenke.

POGLEDAJTE JOŠ:

Srebrna svilenica cveta od marta do avgusta, a raste u područjima s tropskom i suptropskom klimom u Aziji, Africi i Australiji.

Koristi se već hiljadama godinama u alternativnoj medicini za sve od smanjivanja simptoma gastritisa i drugih probavnih smetnji, do lečenja zmijskog ugriza ili malarije. Zahvaljujući svojim brojnim zdravstvenim blagodatima postala je popularna u celom svetu.

Indijci je zovu Meshashringi ili gurmar, što se prevodi kao uništavač šećera, jer se u ayurvedi najčešće koristi za lečenje glikozurije – prisutnosti glukoze u mokraći kao posledice povišene koncentracije glukoze u krvi kod šećerne bolesti ili renalnog dijabetesa.

Lišće i korenje srebrne svilenice, naime, sadrže gimnemičnu kiselinu koja smanjuje apsorpciju šećera u probavnom traktu, normalizuje šećer u krvi, ali i smanjuje apetit.

Gymnema sylvestre, Srebrna svilenica, Gurmar
Foto: Shutterstock

Uz to, srebrna svilenica pospešuje izlučivanje urina, poboljšava rad gušterače, a pokazalo se i da suzbija želju za slatkim, te tako pomaže kod održavanja normalne telesne težine što je jedna od važnih osnova dobrog zdravlja.

Na našem tržištu najčešće se pojavljuje u obliku čajnih mešavina ili kapsula kao dodatak zdravoj ishrani, te kao pomoć osobama s predijabetesom.

Gymnema sylvestre, Srebrna svilenica, Gurmar
Foto: Shutterstock

Ako već konzumirate lekove za dijabetes, nemojte piti ove dodatke bez konzultacije s lekarom, jer oni mogu opasno sniziti količine glukoze u organizmu. Konzumacija se ne preporučuje niti trudnicama i dojiljama, te osobama koje i inače imaju niske nivoe glukoze.

Čajevi na bazi srebrne svilenice se obično piju 15 minuta pre obroka, a kapsule nekoliko puta dnevno s obrocima i toplom vodom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram