Navike koje treba menjati ako želite ravan stomak

Navike koje treba izbegavati; Foto: Megan Maloy / ImageSource / Profimedia

Za ravan stomak nije dovoljno raditi stotine trbušnjaka, potrebno je menjati navike...

Ako ste ikada čuli za izraz da se trbušnjaci sređuju u kuhinji, istinit je. Više od svih vežbi bitnije je šta unosimo u organizam ako želimo ravan stomak. Ipak, stručnjaci upozoravaju, ravan stomak ne bi trebalo da bude glavni razlog za menjanje životnih navika, već zdravstvene prednosti zdravih navika. Ovo su najštetnije navike, koje mnogi od nas imaju, a prepreka su nam na putu do ravnog stomaka.

Ne jedete dovoljno vlakana

Vlakna su vam najbolji prijatelji ako želite ravan stomak. Ona ne samo da pomažu varenju, pa samim tim sprečavaju nadutost, nego ste zbog njih i duže siti, što znači da unosite manje kalorija.

Najbolje je vlakna unositi putem namirnica poput leblebija, tamnog pasulja i sočiva. Oni imaju malo kalorija, čine nas sitima i pomažu pri probavljanju i izbacivanju masnoća iz tela.

Konzumirate previše veštačkih zaslađivača

Premda možda mislite da je bolje izabrati opcije na kojima stoji da nemaju šećera, činjenica je da su one prepune veštačkih zaslađivača koji mogu biti prepreka ravnom stomaku.

Naime, veštački zaslađivači se ne razgrađuju u digestivnom traktu i mogu da prouzrokuju nadutost. Najbolja alternativa šećeru su opcije poput stevije.

Preskačete doručak

Mnogi ljudi preskaču doručak jer ne stignu da jedu ujutro ili nisu gladni, ali vrlo je važno započeti dan nutritivno bogatim obrokom koji sadrži raznolike namirnice. Jedan od najboljih izbora je ovsena kaša jer je puna topivih vlakana. Stručnjaci savetuju i da veče pre pripremite doručak kako se ujutro ne biste morali baviti time.

Ne pijete dovoljno vode

Uobičajena je zabluda da voda pogoršava nadutost. Ona zapravo pomaže da telo bolje savri hranu. Voda pomaže vlaknima da se kreću i sprečava zatvor. Osim toga, nema kalorija.

Preterujete s ugljenim hidratima

Sami ugljeni hidrati nisu loši, ali treba paziti količinski. Ne treba ih potpuno izbaciti, ali bilo bi ih dobro ograničiti na samo doručak i ručak te ih obogatiti povrćem i proteinima.

Jedete beli hleb

Puno je zdravije odabrati onaj od celih žitarica nego beli od potpuno prerađenih zrna i brašna. Isto važi i za testeninu. Prerađeni ugljeni hidrati nemaju nikakve nutritivne vrednosti, a doprinose debljanju.

Prebrzo jedete

Lako je zaleteti se kada ste jako gladni, ali važno je jesti polako. Naime, kada brzo jedete ne kontrolišete koliko jedete i možete pojesti puno više nego što biste da jedete sporo. Uz to, kada brzo jedete gutate puno vazduha, a to podstiče nadutost. Idealno bi bilo da obroku posvetite 20-ak minuta, piše Eat this.

***
Bonus video: Biljna ishrana – sirova hrana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram