Naučnici analizirali metod 30-30-30 koji programira telo da topi salo kao ludo

Foto: Shutterstock

Da li je 30 magičan broj?

Režim za mršavljenje poznat pod nazivom pravilo 30-30-30 postao je popularan zbog brzog gubitka kilograma i kontrole šećera u krvi.

Metoda podrazumeva da osoba pojede 30 grama proteina u roku od 30 minuta od buđenja, a da zatim radi 30 minuta kardio vežbe niskog inteziteta. To se poklapa sa novim istraživanjem koje otkriva da je vreme između 7 i 9 sati idealno za vežbanje kako biste smršali.

Ovaj pristup naišao je sada na kritike stručnjaka.

„Ne bih rekla da treba doručkovati u roku od 30 minuta od buđenja. Pre bih rekla da doručkujete u roku od nekoliko sati. Ne može svako da svari hranu tako rano“, kaže dijetetičarka Tara Šmit koja je dodala da ipak postoji prednost od konzumiranja 30 grama proteina. Ali ona preporučuje dodavanje drugih namirnica pored proteina za doručak, kao što su voće, povrće bogato vlaknima, pa čak i ugljeni hidrati.

Petr Štepánek / Alamy / Alamy / Profimedia

„Mislim da nemamo puno istraživanja koja bi potvrdila da to treba da bude tako brzo posle obroka“, rekla je.

„Stalno pronalazimo nove načine da uradimo istu stvar koju pokušavamo da kažemo ljudima sve vreme, a to je da morate da vežbate i da jedete uravnoteženu ishranu“, dodala je.

„Ako inače ne radite nikakvu vežbu, a sada radite 30 minuta dnevno kardio trening niskog inteziteta, to je bolje nego ništa“, rekao je za Today Džejson Makovski, fiziolog za vežbanje i dijetetičar u bolnici za specijalnu hirurgiju.

„Čini se da metoda nije štetna za isprobavanje, ali nije delotvorna za sve na isti način“ dodao je on napominjući da bi gubitak kilograma trebalo jednostavno da se fokusira na broj kalorija koje ste sagoreli, piše Nypost.com.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram