Napitak koji topi kilograme, jača imunitet, odličan je za srce, ali ima jedna caka

jogurt
Foto: Petr Štepánek / Alamy / Alamy / Profimedia

Sadrži skoro sve hranljive materije koje su telu potrebne.

Ljudi jogurt piju stotinama godina jer je vrlo hranljiv, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze, pomaže kod mršavljenja. Ipak, jogurt nije za svakoga.

Ali da krenemo od početka.

Bogat hranljivim materijama

Jogurt je popularan napitak koji nastaje bakterijskom fermentacijom mleka i bogat je važnim sastojcima.

Sadrži skoro sve hranljive materije koje su telu potrebne. Ima dosta kalcijuma, minerala neophodnog za zdrave zube i kosti. Samo jedna šoljica obezbeđuje 49 odsto dnevnih potreba za kalcijumom. Takođe je bogat vitaminima B grupe, posebno vitaminom B12 i riboflavinom, koji štite od srčanih oboljenja i određenih urođenih defekata neuralne cevi. Jedna šolja takođe obezbeđuje 28 odsto dnevnog unosa fosfora, 10 odsto magnezijuma i 12 odsto kalijuma. Ovi minerali su neophodni za regulisanje krvnog pritiska, metabolizma i zdravlja kostiju.

Sjajan izvor proteina

Jogurt obezbeđuje impresivnu količinu proteina, koji dobro utiču na metabolizam tako što povećavaju potrošnju energije ili broj kalorija koje sagorevamo tokom dana. Dovoljan unos proteina je takođe važan za regulaciju apetita jer povećava proizvodnju hormona koji daju znak za sitost. Jogurt može da pomogne i kod smanjenja ukupnog broja kalorija koje unesete, što je svakako korisno za kontrolu težine. U jednoj studiji iz 2014. godine učesnici koji su pili jogurt bili su manje gladni i konzumirali su 100 kalorija manje tokom večere od onih koji su konzumirali namirnice s manje proteina, a isto kalorija.

Odličan za probavu

Jogurt koji sadrži žive bakterije, tj. probiotike, dobar je za zdravlje creva. Zato pri kupovini potražite onaj koji sadrži žive, aktivne kulture. Pokazalo se da neki probiotici u jogurtu, kao što su bifidobakterije i laktobacili, smanjuju neprijatne simptome sindroma iritabilnog creva.

Takođe, više studija je pokazalo da probiotici pomažu kod dijareje i zatvora zbog upotrebe antibiotika.

Jača imunosistem

Ako redovno pijete jogurt, posebno onaj koji sadrži probiotike, ojačaćete imunosistem i smanjiti rizik od zaraze. Poznato je da probiotici potencijalno smanjuju upalu i ublažavaju simptome prehlade. To je, između ostalog, zahvaljujući magnezijumu, selenu i cinku koje jogurt sadrži.

Dobar za zdravlje srca

Neka istraživanja pokazuju da unos zasićenih masti iz proizvoda od punomasnog mleka povećava HDL (dobar) holesterol, koji štiti srce. Druge studije su otkrile da unos jogurta smanjuje ukupnu učestalost srčanih bolesti. Pritom, mlečni proizvodi poput jogurta mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska, što je glavni faktor rizika za srčana oboljenja.

Fantastičan za mršavljenje

Istraživanja pokazuju da se jogurt dovodi u vezu sa manjom telesnom težinom, manjim procentom telesne masti i obimom struka. Ispitivanja pokazuju i da zasićene masti iz jogurta ne deluju kao one iz brze hrane, pa se stav o uticaju masti iz ovog napitka menja u odnosu na onaj odranije. Sada se jogurt smatra saveznikom u mrašvljenju, između ostalog, zbog većeg sadržaja hranljivih materija u poređenju sa razumno niskim sadržajem kalorija.

Jogurt nije za svakoga

Iako je jasno da jogurt ima brojne prednosti, nije za svakoga. Ovaj napitak može izazvati neželjene efekte, pre svega, kod onih koji nisu tolerantni na laktozu ili su alergični na mlečne proizvode.

A ako nemate tih problema, jogurt je pravi izbor jer je bogat hranljivim materijama, smanjuje rizik od nekih bolesti, reguliše probavu i pomaže u kontroli težine. Ne zavvoravite da je najbolje da birate onaj sa probiotksim kulturasa i nezaslađen i bez dodataka.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram