Namirnica koja je fantastična za srce, pritisak, holesterol potpuno je zanemarena, a košta 90 dinara

susam
Foto: Oleg Doroshenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Svakom obroku da divan šmek.

Seme susama je izvrstan izvor vlakana koja održavaju probavni sistem i srce zdravim, a i prepuno je esencijalnih vitamina i minerala i odlično je za celokupno zdravlje.

Minerali poput kalcijuma, bakra i magnezijuma u semenkama susama održavaju vaš imunološki i nervni sistem, jačaju kostij i smanjuju upale.

Osim toga, visoka koncentracija nezasićenih masnih kiselina koje sadrži susam pomaže u snižavanju holesterola. To može da pomogne i spreči bolesti srca i moždane udare.

Zdravstvene prednosti susama

Seme susama ima visoku hranjivu vrednost i nudi višestruke zdravstvene prednosti koje su povezane sa prevencijom bolesti i poboljšanjem postojećih zdravstvenih stanja, uključujući visoki nivo holesterola, osteoporozu, povišeni krvni pritisak i artritis.

Ukoliko ga redovno koristite u ishrani, rezultati svakako neće izostati, piše N1info.rs.

Pritom, 100 grama susama u marketima košta u proseku 90 dinara.

Dobar izvor vlakana

Bez obzira na to da li je ljuska uklonjena ili je ostala netaknuta, seme susama dobar je izvor dijetalnih vlakana. Ali neoljušteno seme susama je bolji izvor vlakana zdravih za srce.

Ljudi koji jedu veće količine vlakana imaju 15 do 30 odsto manji rizik da će prerano umreti zbog bilo kog uzroka ili zbog srčanih bolesti u odnosu na one koji jedu premalo vlakana, navodi se u metaanalizi koja je proučavala gotovo 40 godina istraživanja i objavljena je u časopisu Lancet.

Konzumacija hrane bogate vlaknima bila je povezana sa 16 do 24 osto manjom šansom za srčanu bolest, moždani udar, dijabetes tip 2 i karcinom debelog creva.

Sadrži veliku količinu bakra i kalcijuma

Ova su dva neophodna, hranljiva sastojka koja se nalaze u semenu susama. Vašem telu je potreban bakar za obavljanje važnih funkcija, uključujući stvaranje energije, vezivnog tkiva i krvnih sudova, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.

Bakar takođe pomaže u održavanju vašeg imunološkog i nervnog sistema. Takođe, kalcijum je važan za jake kosti i zdravlje vašeg srca, mišića i nerava, smatraju stručnjaci sa klinike Mejo. Neka istraživanja takođe ukazuju na to da kalcijum, sa vitaminom D, može da zaštititi od karcinoma, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska, ali potrebno je više studija da bi se to dokazalo.

Ali ako ishranom ne unosite dovoljno kalcijuma, to bi moglo da dovede do smanjenja koštane mase – faktora rizika za osteoporozu.

Seme susama sadrži zdrave biljne lignane

S ljuskom ili bez nje, seme susama izvrstan je izvor antioksidansa i polifenola, uključujući lignane.

„Lignani mogu da smanje upalu i rizik od srčanih bolesti i određenih karcinoma poput karcinoma dojke i debelog creva“, kaže Blatner.

„Lignani imaju suptilni efekat sličan estrogenu, pa takođe mogu da pomognu kod simptoma povezanih sa menopauzom“.

Susam je bogat zdravim mastima

Nezasićene masti smatraju se zdravim mastima koje mogu da smanje upalu, poboljšaju nivo holesterola u krvi i održe stabilan srčani ritam, smatraju na Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Uglavnom ih ima u biljnoj hrani. Seme susama sadrži čak i malo omega-3 masti, vrstu polinezasićenih masnoća koje telo ne može samo da proizvodi. Omega-3 povezan je sa manjim rizikom od prerane smrti kod starijih osoba, navodi Live Strong.

Istraživanja pokazuju da je vrsta masnoće koju jedete važnija od ukupnog unosa masti, prema članku objavljenom u stručnom časopisu BMJ.

Na primer, konzumiranje hrane s visokim udelom nezasićenih masti, poput semena susama, umesto zasićenih masnoća može da pomogne u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara, smatraju stručnjaci sa klinike Mejo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram