Namirnice koje utiču na kosu, kožu i nokte

mandarine
Foto:FoNet/Božana Pavlica

Kozmetički preparati neće toliko efikasno delovati na izgled i jačinu naše kose, kože I noktiju, ako zanemarimo ishranu.

Ivana Mišić, diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka, u tekstu za Danas, ukazuje na namirnice koje su važne u tom kontekstu.

„Kada je u pitanju koža koja je sklona crvenilu i aknama žitarice od celog zrna, ovas, kinoa, leblebije, pirinač, krompir, kukuruz regulisaće nivoe šećera u krvi, sprečiti nagle skokove i padove i na taj način doprineti sprečavanju nastanka akni i crvenila. Takođe, vitamin C utiče na stvaranje kolagena koji pomaže koži da ostane glatka i jedra, tako da navalite na narandže, kivi, limun, grejp, bobičasto voće i sve ostale namirnice koje su bogate vitaminom C“, navodi Mišić.

Noktima su, kaže, potrebne zdrave masti, vlakna, cink i selen, a sve to možete pronaći u orašastim plodovima.

Pročitajte još:

„Ukoliko imate bele mrlje na noktima, verovatno vam fali cink. Moj predlog je da doručku dodate recimo kašiku semenki bundeva, bilo da jedete slani ili slatki obrok, svakako će se slagati.“, preporučuje, a kao jedan od bitnijih faktora za zdravu kosu ističe esencijalne masne kiseline.

„Osobe koje ih ne unose u dovoljnoj meri, obično imaju krhku i lomljivu kosu. Zdrave masti pomažu da kosa bude glatka i sjajna, da prosto izgleda zdravo. Izvori dobrih masti su losos, avokado, orašasti plodovi, nerafinisana biljna ulja i tako dalje. Vitamin B i gvožđe takođe doprinose dobrom izgledu i kvalitetu kose. Iako je možda lakše kupiti još jednu masku ili buster ampulu za lice učinićete svojoj koži i kosi veliku uslugu ako sve što je neophodno unesete kroz ishranu jer i kosa i koža i nokti se snabdevaju iznutra, ne spolja. Takođe bih napomenula da je svaki organizam drugačiji i da unos svih namirnica moramo prilagoditi konkretno svojim potrebama, iz tog razloga pre kreiranja plana ishrane neophodno je uraditi analizu krvne slike kako bismo postigli maksimalne efekte planom ishrane“, zaključuje Ivana Mišić.