Namirnice koje će vam pomoći da preživite jesenji bluz

Bundeva
Jesenje namirnice koje dižu raspoloženje, Foto: Mykola Lunov / Alamy / Alamy / Profimedia

Nutricionisti znaju koje namirnice će pomoći u poboljšanju raspoloženja.

Ako ste u depresivnom raspoloženju ili osećate da ćete uskoro postati depresivni, onda najverovatnije telu nedostaju vitamini B (oni su važni za jak nervni sistem), omega-3 masne kiseline i magnezijum (podržavaju rad mozga). Nedostatak vitamina D posebno je izražen zimi i značajno utiče na raspoloženje, piše Ženski magazin.

Visokoproteinske i niskokalorične dijete ozbiljno smanjuju nivoe triptofana u telu. Važno je da jedete hranu bogatu triptofanom: sir, ribu, meso, mahunarke, sveži sir, jogurt, banane, pečurke, kikiriki, crnu čokoladu itd.

Ukoliko vam nedostaje magnezijum i želite da svoju ishranu obogatite namirnicama koje ga sadrže predlažemo da obogatite svoje obroke lisnatim povrćem, bobičastim voćem (maline, jagode, kupine), uključite banane, grejpfrut, suve kajsije, jabuke, susam i pšenične klice.

Kao što smo pomenuli za dobro raspoloženje i pravilan rad mozga neophodno je uključiti u ishranu Omega-3 masne kiseline. Možete ih naći u nekim vrstama riba kao što su haringa, skuša, tunjevina. Laneno seme, laneno ulje, avokado, čia semenke takođe su odličan izvor Omega-3 masnih kiselina. Takođe možete uzimati Omega 3 kapsule (obratite pažnju na količinu EPA i DHA, a ne samo ribljeg ulja).

Kompleks vitamina B ćete pronaći u mahunarkama i žitaricama. U ishranu uključite heljdu, ovsene pahuljice, različite vrste pirinča, proso i ječam. Kada je reč o mahunarkama, obogatite ishranu graškom, pasuljem, slanutkom i sočivom.

Vtamin D je prisutan u samo nekoliko namirnica. Ukoliko želite da unosite vitamin D putem hrane, u svoju ishranu uključite masnu ribu – losos, haringu, sardinu, tunu. Osim u ribi vitamina D ima u jajima, junetini, telećoj džigerici.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram