Namirnica za koju ceo život mislimo da goji zapravo je dobra za mršavljenje – ali ima jedna caka

gojenje
Foto: EMHA / Backgrid UK / Profimedia

Vrlo je važan način pripreme.

Onima koji žele da smršaju često se savetuje da izbegavaju hranu bogatu ugljenim hidratima, međutim, uzimanje jedne namirnice iz ove grupe može nas dovesti do željenog cilja.

Iako može izgledati kontraproduktivno, naučnici veruju da bi skrobni krompir mogao biti tajna gubitka težine.

To je zato što ljudi jedu istu težinu hrane tokom obroka da bi se osećali siti, bez obzira na to koliko kalorija obrok sadrži.

Prema istraživačima, oni koji dodaju krompir u tanjir brže se osećaju siti, pa se kasnije ne kljukaju visokokaloričnom hranom.

Krompir sadrži oko 80 kalorija na 100 grama — duplo više od drugog povrća, kao što su šargarepa i brokoli.

Ali takođe sadrži oko polovinu kalorija hleba, testenine i pirinča, kada se jede u istim količinama.

Istraživači su istakli i da je važan način kuvanja i pripreme krompira, te da treba izbegavati jesti čips jer prženje smanjuje nutritivnu vrednost, piše danas.rs.

Brojne studije pokazuju koliko je način spremanja krompira zaista bitan, pa se ispostavlja tako da je čips najnezdravija grickalica.

Studija objavljena u časopisu „New England Journal of Medicine“ otkrila je da je čips prvi na spisku hrane koja dovodi do povećanja kilograma u četvorogodišnjem periodu. U istraživanju je učestvovalo 120.000 ispitanika koje su istraživači pratili tokom četiri godine.

Ispitanici su u ovom periodu dobili oko 1,5 kilogram, a povećanje težine bilo je direktno povezano sa konzumiranjem čipsa, koji je prouzrokovao nakupljanje oko 8.000 dodatnih grama, piše eatthis.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram