Najzdraviji način da pripremite jaja

Poširano jaje
Poširano jaje; Foto: Valeriya Tikhonova / Tetra Images / Profimedia

Ako želite da vam obrok baziran na jajima bude maksimalno zdrav, izaberite niskokalorični način pripreme, kombinujte jaja sa povrćem i nemojte ih prepeći.

Jaja su svakako zdrava i poželjna u vašoj ishrani, ali ukoliko želite da ih pripremate na najzdraviji način, imajte na umu nekoliko važnih detalja.

Izaberite niskokalorični način kuvanja

Najbolji izbor biće poširana ili kuvana jaja, posebno ako pokušavate da smanjite kalorije. Ovi načini kuvanja ne dodaju dodatne masne kalorije, pa će obrok imati manje kalorija od kajgane, omleta, jajeta na oko…

Kombinujte ih sa povrćem

Jedenje jaja je odlična prilika za povećanje unosa povrća, dodavanje dodatnih vlakana i vitamina obroku. Neke jednostavne ideje uključuju dodavanje raznoraznog povrća u omlet ili kajganu, ili jaja možete da pripremite posebno kako god ih volite uz svežu salatu.

Pročitajte još:

Nije svejedno u kojem ih ulju pržite

Ako ste baš zapeli da pržite jaja u tiganju, najbolja ulja su ona koja ostaju stabilna na visokim temperaturama. Dobar izbor bilo bi ulje avokada ili suncokretovo ulje, pre nego maslinovo ili kokosovo, piše Healthline.

Izaberite najkvalitetnija jaja koja možete da priuštite

Brojni faktori, uključujući način uzgoja i ishranu piletine, mogu uticati na hranljivi kvalitet jaja. Generalno, uvek su bolja domaća jaja sa sela, nego ona koja kupujemmo u marketima.

Nemojte ih prekuvati

Što duže i na jačoj vatri spremate jaja, više hranljivih sastojaka možete izgubiti. Takođe, duže vreme na visokom temperaturama povećava oksidaciju masnoće, posebno kad se prži na tiganju. Kad se sve sabere, ponovo se vraćamo na kuvana i poširana jaja…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram