Kako jaja pomažu u gubljenju kilograma

Fitnes i ishrana 31. jan 202111:43 > 11:48
jaja
Jaja; Foto: Peter Vrabel / Alamy / Alamy / Profimedia

Jaja se ne smatraju pravim izborom za mnoge dijete, ali mogu da budu deo zdrave ishrane i pomognu u gubljenju kilograma.

Istraživanja pokazuju da vam jaja mogu pomoći u gubitku kilograma jer su zdrava opcija za doručak sa visokim procentom proteina zbog kojih ste duže siti.

„Jaja su visokokvalitetni proteini i sadrže široku paletu vitamina i minerala, poput vitamina A, vitamina D, vitamina B i folata“, kaže Natali Rico, dijetetičarka iz Njujorka i dodaje: „Jaja su bogata i holinom, mikronutrijentom koji je važan za trudnice i bebe.“

Proteini u jajima održavaju vas sitima i mogu da ubrzaju metabolizam.

Pročitajte još:

„Što se tiče mršavljenja, proteini u jajima mogu vam pomoći da budete siti i mogu doprineti unošenju manje kalorija kasnije tokom dana“, kaže Rico.

Deo izazova pri mršavljenju je utoliti gladi a da pritom još uvek imati kalorijski deficit. Jedan od načina da to rešimo je konzumiranje hrane sa visokim procentom proteina, koja nas duže drži sitima. Zato su jaja idealan odabir. Ona su bogata proteinima, odnosno sadrže oko šest grama po  jajetu.

Jedna su od najzdravijih opcija za doručak

Mnogi ljudi dan započinju rafinisanim ugljienim hidratima poput žitarica, palačinki ili krofni, što može da poveća rizik od gojaznosti, pa čak i dijabetesa tipa 2.

Zamena ugljenih hidrata hranom s visokim procentom proteina, poput jaja, može vam pomoći da izgubite kilograme.

Malo istraživanje iz 2008. godine proučavalo je prekomernu telesnu težinu i gojazne ljude uzrasta od 25 do 60 godina, a otkriveno je da je, ako su jeli jaja za doručak, to dovelo do većeg gubitka kilograma, u odnosu na one koji su za doručak jeli peciva.

Pročitajte još:

Oba doručka imala su jednak broj kalorija. Nakon osam nedelja grupa koja je jela jaja imala je 61 odso veće smanjenje indeksa telesne mase (BMI), 65 odsto veći gubitak težine i 34 odsto veće smanjenje gubitka težine od grupe koja je jela peciva.

Uz to, zdrav doručak može da smanji ukupni kalorijski unos sprečavanjem žudnje kasnije tokom dana, kaže Rico. Istraživanje iz 2016. pokazao je da konzumiranje doručka sa visokim procentom proteina može da bude  povezana sa nižim nivoom telesne masnoće i nižim BMI, navodi Insider.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram