Najveće greške pri zamrzavanju namirnica

zamrzavanje hrane
Foto: Sergey Tolmachev / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako bi sačuvala aromu i teksturu, hranu treba zamrznuti prema određenim pravilima.

Često kupimo više namirnica nego što bi trebalo jer su proizvodi bili na akciji, bila je prilika, imali smo malo više novca… Ili nam ostane višak namirnica nakon pravljenja jela. Naravno, nema druge nego ih zamrznuti. Međutim, treba pripaziti pritom i izbeći česte greške.

Zamrznula si pogrešnu namirnicu

Mnoge su namirnice izvrsne za zamrzavanje, ali neke ne bi trebalo da idu u zamrzivač. Nežni listovi salate i voće ili povrće bogato vodom postaju mekani, gnjecavi i gube ukus i čvrstoću. Takođe, ne smeš zamrzavati kuvani ili pečeni krompir, inače će postati mekan i mokar. Jaja i mlečne proizvode takođe je bolje ostaviti u frižideru. Za zamrzivač su idealnis španać, kupus i blitva. Meso, supe i jela od testenine takođe se mogu bez oklevanja zamrznuti, piše 24sata.hr.

Hrana se ne zamrzava dovoljno brzo

Često je odmrznuta hrana malo kašastija nego što je bila pre zamrzavanja. Važno je da se namirnice koje se zamrzavaju seku što je manje moguće. Što su porcije manje, brže se smrzavaju, a to ih čini manje kašastim kada se odmrznu.

Zamrzavaš toplu hranu

Topla hrana nikako ne sme ići u zamrzivač. Može odmrznuti drugu zamrznutu hranu, a zamrzivaču je potrebna neverovatna količina energije da je ohladi. Bolje je pričekati nekoliko sati da hrana dođe na sobnu temperaturu, a zatim je zamrznuti.

Zamrzavaš hranu u pogrešnom pakovanju

Hrana mora biti zamrznuta u hermetički zatvorenoj ambalaži kako bi se sačuvali ukus i svežina. Što više vazduha dođe do hrane, ona se više isušuje. Otvorena pakovanja nisu prikladna za čuvanje proizvoda u zamrzivaču. Koristi dodatne kesice za zamrzavanje kako bi sačuvala aromu hrane.

Prethodno ne kuvaš povrće

Ako zamrzneš povrće i ne skuvaš ga ili ne prokuvaš, može izgubiti ukus, boju i teksturu. Jednostavno stavi povrće u kipuću vodu i pričekaj nekoliko minuta. Nakon toga hranu treba staviti u ledeno hladnu vodu na minut ili dva. Nakon sušenja povrće možeš zamrznuti kako bi sačuvala njegov ukus.

Preopteretila si zamrzivač

Koliko god primamljivo zvučalo, nemoj iskoristiti svaki slobodni milimetar u zamrzivaču. Zamrznutoj hrani treba malo prostora da se raširi, a kese i tegle koje su preblizu jedna drugoj ne daju dovoljno prostora hrani.

Predugo zamrzavaš hranu

Neke namirnice jednostavno nemaju dobar ukus nakon dužeg vremena u zamrzivaču. Sve što je ostavljeno u plastičnim kesama treba potrošiti najkasnije nakon dva do tri meseca. Nakon toga se kvalitet i ukus hrane smanjuju. Kako ne bi zaboravila na vreme, na pakete možeš staviti nalepnice s tačnim datumom zamrzavanja.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

***