Najbolja dijeta za sagorevanje salca

Fitnes i ishrana 09. dec 202007:19 > 17. maj 2021 11:56
Foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Vaš metabolizam kontroliše koliko brzo vaše telo sagoreva kalorije. Ako ste pokušavali da smršate, ali niste imali puno sreće, prirodno je zapitati se da li je koren problema spor metabolizam.

Novo istraživanje sugeriše da postoji jednostavan način za ubrzanje metabolizma.

Studija objavljena u Journal of American Medical Association, otkrila je da veganska dijeta sa malo masti odraslima sa prekomernom težinom povećala sagorevanje kalorija za skoro 19 odsto za samo 16 nedelja.

Tim naučnika koji je vodila dr Hana Kahleova, direktorka kliničkih istraživanja u Lekarskom odboru za odgovornu medicinu, već je znao da biljna ishrana može pomoći ljudima da smršaju, pa su napravili korak dalje i istražili zašto je to tako. Zajedno su regrutovali preko 3.000 odraslih osoba koje su želele da smršaju i odabrali 244 (od kojih su 211 bile žene prosečne starosti 54 godine) sa prekomernom težinom.

Sledećih 16 nedelja polovina je sledila vegansku ishranu sa malo masti, bez ograničenja kalorija, koja se sastojala od 75 odsto ugljenih hidrata, 15 odsto proteina i 10 odsto masti. Druga polovina nije napravila nikakve promene u ishrani.

Foto: Elena Veselova / Alamy / Alamy / Profimedia

Pročitajte još:

Na početku studije, tim dr Kahleove merio je i beležio težinu i nivo holesterola, kao i niz pokazatelja metaboličke funkcije, tj. koliko kalorija je sagorevano nakon jednog obroka. Posle 16 nedelja, kada su ponovljena merenja, oni koji su bili na biljnoj ishrani, u proseku su izgubili 14 kilograma i povećali brzinu sagorevanja kalorija za skoro 19 odsto.

„Bilo je uzbudljivo videti tako velika zdravstvena poboljšanja u tako kratkom vremenskom periodu“, rekla je dr Kahleova za „Eat This, Not That“.

Osobe na veganskoj ishrani doživele su i  značajan gubitak masti, posebno masnoće na stomaku, značajno smanjenje rezistencije na insulin, što je povezano sa dijabetesom i predijabetesom, kao i dramatično niži nivo LDL holesterola.

Kontrolna grupa nije primetila takve promene, uprkos činjenici da su se obe grupe (u proseku) izjavile da jedu manje kalorija i vežbaju nešto manje nego obično tokom perioda ispitivanja. Tim dr Kahleove zaključio je da veganska dijeta sa malo masti dovodi do gubitka kilograma, smanjujući ukupan unos kalorija i ubrzavajući metabolizam.

„Biljna ishrana je pristupačna opcija za svakoga ko želi da poboljša svoje zdravlje“, kaže dr Kahleova.

Ako planirate da usvojite vegansku ishranu sa malo masti, možda bi trebalo napomenuti da su ljudi na veganskoj ishrani u studiji dr Kahleove dobili dodatni vitamin B12, koji može nedostajati u ovakvom režimu ishrane.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram