Mračna strana napitka za koji svi mislimo da je eliksir zdravlja

Smuti
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Uopšte nije zdrav kako se misli.

Znamo već da je vrlo važno da svakog dana unosimo dovoljno tečnosti jer bez toga telo ne može normalno da funkcioniše i jer to pomaže organizmu da isporuči hranljive materije do svake ćelije.

„Od suštinskog značaja za naše zdravlje je da svakog dana budemo dovoljno hidrirani“, kaže Roksana Ehsani, registrovana dijetetičarka nutricionistkinja iz Majamija.

Takođe, uz ispijanje dovoljno tečnosti naše telo lakše reguliše telesnu temperaturu, poboljšavaju se kvalitet sna i raspoloženje, a to takođe hrani sve naše ćelije, poručuju sa Harvarda.

Ali nisu sva pića dobra za zdravlje i pojedina nam mogu naneti više štete nego koristi. Zato ne treba da zaboravimo da je ono što pijemo jednako važno kao i ono što jedemo.

„Različita pića imaju različiti sastav. Neka mogu biti puna dodatog šećera, natrijuma, kofeina ili alkohola, što svakako nije dobro za zdravlje i može povećati rizik od hroničnih stanja ili bolesti“, dodaje doktorka za eatthis.

Zato su stručnjaci izdvojili pića koja su najgora po naše zdravlje na osnovu visokog nivoa nezdravih sastojaka, kao što su dodati šećer i zasićene masti.

Među njima prednjači kupovni smuti u flašici jer ima više šećera nego gazirani sokovi u limenci.

Flaširani smutiji deluju mnogima kao eliksir zdravlja, ali zapravo mogu da budu jedno od najnezdravijih pića. Obično se sastoje od voća, ali takođe obično imaju izuzetno mngo dodatog šećera.

Jedno istraživanje je pokazalo da flaširani smutiji zapravo sadrže više šećera nego limenka gaziranog soka.

„Pažljivo pročitajte etiketu kada uizimate ove sokove jer nisu svi flaširani smutiji jednaki. Potražite onu vrstu koja sadrži i povrće i ima minimalno dodatog šećera, a ne onu koja se zasniva isključivo na voću ili onu koja sadrži dodate šećere“, kaže dijetetičarka Džindžer Hultin.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram