Ideje uz koje je lakše ispiti osam čaša vode dnevno

Voda sa ukusom, što da ne? Foto: Marina Moskalyuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Ko nije ljubitelj vode, zna koliko je teško ispuniti normu od osam čaša dnevno.

Ljudskom telu je voda je preko potrebna, a dehidratacija je jedna od najčešćih pojava kod odraslih osoba. Kada je telo žedno, ono radi usporeno, a koža postaje suva i beživotna. Želite li da steknete naviku ispijanja osam čaša vode dnevno, isprobajte ove trikove koji zaista pomažu.

Dajte joj ukus

Mnogima je voda najdosadnija i najbljutavija tečnost te radije posežu za slatkim sokovima. Kako biste izbegli nepotreban unos šećera i zavoleli vodu, dajte joj malo ukusa.

U staklenu flašu šireg grla ubacite nekoliko listića sveže nane, kriške limuna i kriške narandže te je odložite u frižider. Vitaminska voda je ukusna i zdrava.

Iskoristite moć pametnog telefona

Verovali ili ne, na mobilni možete instalirati veliki broj besplatnih aplikacija napravljenih samo za ovu situaciju. Reč je o podsetniku koji će vas upozoriti kako je vreme da popijete vode. Iako zvuči neobično, ovakve aplikacije vrlo su korisne.

Nabavite lepu flašu

Tokom dana stalno smo u nekoj frci i gužvi te zbog toga zaboravljamo na potrebu za tečnošću, što se potom odražava negativno na naše telo. Nabavite lepu flašicu za vodu koju ćete stalno imati uz sebe. Stavite je u torbu i nosite sa sobom svuda. Kada ste na radnom mestu, smestite je na radni sto kako bi vam stalno bila pod rukom.

Neka vam voda postane predelo

Ovaj trik zaista deluje. Osim što ćete steći naviku ispijanja vode, pomoći će vam kod mršavljenja jer ćete smanjiti osećaj gladi i time jesti manje. Prije bilo kog obroka, a to vredi i za grickalice između obroka, popijte barem pola čaše do čašu vode. Neka vam ovaj trik pređe u naviku.

Pratite koliko ste popili

Ako vam ispijanje vode predstavlja pravu muku, napravite plan. Izračunajte koliko vode stane u vašu flašicu te napravite kalkulaciju koliko bočica vode treba da popijete tokom celog dana. Na primer, ako u vašu flašicu stane pola litre vode, cilj neka vam bude popiti tri flašice tokom celog dana, piše Zadovoljna.hr.

***

Bonus video: Zdravo sunčanje