Mesta na kojim ne treba držati zimnicu da se ne bi pokvarila

zimnica
Foto: mar-fre / Alamy / Alamy / Profimedia

Zimnicu koju ste pripremali početkom jeseni, a koju ćete konzumirati tokom zimskih dana, potrebno je pravilno skladištiti da se ne bi pokvarila.

Ukoliko ste stavili tegle sa zimnicom na pogrešno mesto u kući, rizikujete da vrlo brzo ostanete bez zaliha koje ste pripremili za zimu.

Mesto na kom ima vlage

Mesto koje se smatra za najbolje skladište zimnice je podrum. Smatra se da je u njemu stabilna i dovoljno niska temperatura, a i da je mračan. Međutim, ako u podrumu ima vlage, to nije dobro rešenje jer zimnica može da se ubuđa, pišu na sajtu klix.ba.

Frižider

Većinu onoga što ste ostavili kao zimnicu ne bi trebalo držati u frižideru. To se posebno odnosi na one proizvode koji u sebi sadrže šećer, kao što su džemovi i slatko od voća. Za držanje u frižideru pogodna je samo ona zimnica koja ima ograničen rok trajanja ili tegle sa kiselim krastavcima, salatom ili ajvarom koje ste već otvorili.

U blizini izvora toplote

Ponekad se dešava da u nedostatku prostora domaćice zimnicu odlažu u viseće delove kuhinje, na gornje police, što se nikako ne preporučuje.

Toplota se u kući skuplja u višim delovima stana što znači da će se tegle zagrejati, a ono što čuvate od zimnice u njima propasti od toplote. Ako ste ih kojim slučajem skladištili na ovakva mesta, da biste sačuvali zimnicu, premestite je na hladno i mračno mesto.

Otvorena terasa

Zimnicu nije preporučljivo držati ni na otvorenim trerasama jer, kada je jaka zima, rizikujete da se tegle smrznu i puknu, a kada je toplo, mogu da se zagreju i da se sadržaj u njoj pokvari.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu