Mercedes među kolačima: Recept za kremasti filipinski rolat od belanaca i limuna

rolat
Foto: MartinxMarie / imageBROKER / Profimedia

S obzirom na broj jaja koja idu u recept, filipinski rolat se nekada pravio samo za posebne prilike, ali danas je u svojoj zemlji omiljeni desert posle ručka ili večere.

Omiljeni filipinski desert Brazo de Mercedes ime ne duguje automobilskoj industriji nego Milosrdnoj devici Mariji (Nuestra Señora de las Mercedes na španskom). Mercedesina ruka spoj je penastih, slatkih belanaca i mirisnih citrusa. S obzirom na broj jaja koja idu u recept, ovaj je desert nekada je bio rezervisan samo za važna događanja i posebne prijatelje, ali danas se ležerno jede posle ručka ili večere.

Sastojci za rolat od belanaca:

Za krem:

65 g prženih indijskih oraščića

15 g šećera

12 većih žumanaca

1 limenka zaslađenog kondenzovanog mleka (397g)

118 ml slatke pavlake za šlag

4 kašičice sitno rendane korice limuna

1 kašičica (5ml) ekstrakta vanile

1/4 kašičice soli

Puslica:

200 g šećera

12 većih belanaca

2 kašike šećera u prahu

2 kašičice limunovog soka

Priprema

slatkiši
Foto: MartinxMarie / imageBROKER / Profimedia

U posudi pomešajte indijske oraščiće sa šećerom pa mutite mikserom dok se indijski oraščići fino ne samelju (kratko uključite pa isključite mikser otprilike 6 puta).

Odvojite 37 grama smese koja će vam trebati za recept, ostatak čuvajte u frižideru za neko drugo jelo (može vam poslužiti kao dodatak palačinkama, zobenoj kaši itd.)

Napunite veliku posudu do polovine ledom i stavite je na stranu.

U drugoj posudi žicom za mućenje izmešajte žumanca i kondenzovano mleko dok se ne sjedine. Umutite pavlaku, koricu limuna, vanilu, so i 37 grama mlevenih indijskih oraščića dok se dobro ne sjedine.

Kuvajte na srednje jakoj vatri, neprestano mešajući, dok se krem ne zgusne, 5 do 7 minuta.

Ulijte krem u posudu koja će stati u posudu s ledom i pokrijte je plastičnom folijom. Stavite posudu s kremom u ledenu kupku da se ohladi.

Za puslicu postavite rešetku za rernu u srednji položaj i zagrejte rernu na 175. Ravnomerno rasporedite šećer u posudu ili šerpu prečnika 25cm (posuda mora da je pogodna za rernu) i pecite u rerni dok se šećer ne karamelizuje i postane svetlo bež boje, 15 do 30 minuta.

Istružite šećer na pleh za rernu i ostavite da se ohladi, oko 15 minuta. Šećer zatim prebacite u mikser i miksirajte dok se ne usitni, 2 do 3 minuta.

Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Izmiksirajte belanca s limunovim sokom na srednje niskoj brzini dok ne pobele i postanu penasta, 5 do 7 minuta. Povećajte brzinu na najveću i postupno, ravnomerno dodajte prženi šećer.

Nastavite da miksirate velikom brzinom dok se šećer potpuno ne otopi i sneg ne dobije čvrste vrhove, oko 7 minuta.

Izlijte smesu od belanaca na pripremljeni pleh za pečenje i rasporedite je lopaticom u ravnomeran sloj. Provucite viljušku duž puslice kako biste napravili pruge pa pecite dok vrh ne postane svetlo zlatno-smeđe boje, a pruge dobro vidljive, oko 20 minuta. Prebacite pleh na rešetku i ostavite da stoji dok se potpuno ne ohladi, oko 30 minuta.

Nožem olabavite puslicu pa je pospite šećerom u prahu. Prekrijte je papirom za pečenje, a zatim pažljivo preokrenite.

Pažljivo skinite papir s preokrenute strane puslice i ravnomerno rasporedite krem, ostavljajući praznu ivicu od oko centimetra sa svake strane. Nežno zarolajte rolat. Pokrijte papirom za pečenje i čvrsto zamotajte plastičnom folijom. Stavite u frižider na najmanje jedan sat, piše Pun kufer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram