Mančmelou po bakinom receptu: Topi se u ustima, a sprema začas

mančmelou
Foto:Shutterstock

Mančmelou je jedna od omiljenih poslastica zbog svoje zanimljive strukture, ali i fenomenlanog ukusa.

Ovaj neodoljivi kolač pravi se veoma lako, a neće vam biti potrebno ni mnogo novca, osvojiće vas pri jednom zalogaju i verujemo da nećete moći da se zaustavite na samo jednom parčetu.

Sastojci:

4 žumanceta

1/2 čaše od 2 dl šećera

1/2 čaše ulja

1/2 čaše mleka

1 kašika kakaoa

1 prašak za pecivo

1 čaša brašna

Sastojci za fil:

4 belanceta

8 kašika šećera

Sastojci za glazuru:

100 g čokolade

malo ulja

Priprema

Najpre počinjemo od kore: umutite žumanca sa šećerom, dodati ulje, mleko, kakao i na kraju polako umešati brasno sa praškom za pecivo, sve dobro promešati.

Homogenu smesu usuti u prethodno podmazan pleh manjih dimenzija, kod nas je 30×20 cm, i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni celzijusa.

Kada se testo ispeče izručiti preko njega čvrsto umućen fil od belanca i šećera, sve poravnati i vratiti u rernu na temperaturu od 100 stepeni.

Kolac peći još desetak minuta, potom iskljuciti rernu i ostaviti ga u toploj rerni dok se potpuno ne ohladi.

Za glazuru rastopiti čokoladu sa malo ulja, preliti preko prohladjenog kolača i ostaviti ga da se dobro prohladi u frižideru, piše Glossy.

Ovaj kolač se služi hladan pravo iz frižidera.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram