Mančmelou je jedna od omiljenih poslastica zbog svoje zanimljive strukture, ali i fenomenlanog ukusa.
Ovaj neodoljivi kolač pravi se veoma lako, a neće vam biti potrebno ni mnogo novca, osvojiće vas pri jednom zalogaju i verujemo da nećete moći da se zaustavite na samo jednom parčetu.
Sastojci:
4 žumanceta
1/2 čaše od 2 dl šećera
1/2 čaše ulja
1/2 čaše mleka
1 kašika kakaoa
1 prašak za pecivo
1 čaša brašna
Sastojci za fil:
4 belanceta
8 kašika šećera
Sastojci za glazuru:
100 g čokolade
malo ulja
Priprema
Najpre počinjemo od kore: umutite žumanca sa šećerom, dodati ulje, mleko, kakao i na kraju polako umešati brasno sa praškom za pecivo, sve dobro promešati.
Homogenu smesu usuti u prethodno podmazan pleh manjih dimenzija, kod nas je 30×20 cm, i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni celzijusa.
Kada se testo ispeče izručiti preko njega čvrsto umućen fil od belanca i šećera, sve poravnati i vratiti u rernu na temperaturu od 100 stepeni.
Kolac peći još desetak minuta, potom iskljuciti rernu i ostaviti ga u toploj rerni dok se potpuno ne ohladi.
Za glazuru rastopiti čokoladu sa malo ulja, preliti preko prohladjenog kolača i ostaviti ga da se dobro prohladi u frižideru, piše Glossy.
Ovaj kolač se služi hladan pravo iz frižidera.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: