Krompir dijeta zaludela svet, a pored krompira smeš da jedeš još jednu namirnicu

Foto:shutterstock

100 grama kuvanog krompira ima samo 87 kalorija.

Ljudi često neopravdano veruju da je krompir namirnica koja goji, pa ga izbegavaju u ishrani, ali to nije točno jer 100 grama kuvanog krompira ima samo 87 kalorija, a osim toga bogat je vitaminima i mineralima. Takođe pun je vlakana koja pomažu probavi i čine nas sitim.

Postoji i krompir dijeta u kojoj vam ova namirnica može pomoći i u gubitku kilograma. Ipak, postoji i jedna caka. Naime, ova dijeta je vrlo restriktivna pa se ne preporučuje da je držite duže od tri dana, ali u tom trodnevnom periodu moguće je izgubiti između 3 i 5 kilograma.

Ono što je važno napomenuti je da, dok sam krompir ne sadrži puno kalorija, to se drastično menja kad ga pržite na ulju, pa ova dijeta neće biti od koristi ako budete jeli prženi krompir. Takođe, dodatne kalorije stižu u vidu raznih popularnih preliva i umaka, pa je u ovoj dijeti kao prilog dozvoljen samo nemasni jogurt.

Pre nego što krenete na ovu vrlo restriktivnu dijetu preporučljivo je da se posavetujete sa svojim lekarom. U nastavku pročitajte kako funkcioniše krompir dijeta dan za danom.

Prvi dan

Doručak: jedan kuvani nezasoljeni krompir i čaša nemasnog jogurta

Ručak: dva kuvana krompira bez soli i čaša nemasnog jogurta

Večera: dve čaše nemasnog jogurta

Drugi dan

Doručak: jedna čaša nemasnog jogurta

Ručak: dva kuvana krompira bez soli i čaša nemasnog jogurta

Večera: jedan kuvani nezasoljeni krompir i čaša nemasnog jogurta

Treći dan

Doručak: jedan kuvani nezasoljen krompir

Ručak: jedan kuvani nezasoljeni krompir i čaša nemasnog jogurta

Večera: čaša nemasnog jogurta

Ako ste se strogo pridržavali ove dijete posle tri dana bi trebalo da imate 3 do 5 kilograma manje, ali tu je jako bitno da se posle završetka dijete ne vratite odmah starom režimu ishrane i da se posvetite fizičkoj aktivnosti kako biste izbegli jo-jo efekat i brz povratak kilograma, piše Story.hr.

Obroke biste nakon završetka ove dijete trebalo bi da povećavate postupno.

***

Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram