Nera dijeta – detoks od pet dana koji obećava magiju

Foto: Credit line: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Dijeta u kojoj nema hrane.

Obećanje da skida višak kilograma za samo pet dana, učinila je Nera dijetu jednim od najtraženijih recepata za mršavljenje u ovom trenutku. Ipak, već prvim pogledom na „uputstvo“ shvatate da je nerealna na više nivoa.

Na sajtu koji promovišu Nera (Neera) dijetu, navedeno je da ju je razvio Stenli Barou, lekar prirodnim metodama sa Havaja, a u praksu uveo izvesni dr K. A. Bejer, kao potpuno prirodan tretman za mršavljenje i detoksikaciju – na bazi sirupa drveta i limuna. Napomenuto je da se drži pet do deset dana, te da je pri testiranju 70 odsto učesnika koji su se pridržavali uspelo da izgubi pet do deset kilograma. Međutim, pre nego što pomislite da je ova dijeta idealan način da na vreme doterate figuru za plažu, pogledajte kako izgleda ovaj „način ishrane“.

Teško i da se može tako nazvati, jer hrane zapravo – nema.

Dva glavna sastojka Nera dijete su sveže isceđen limunov sok i prirodni sirup drveta, i to mešavine soka od šećernog javora i tropske šećerne palme. Pravi se specijalan napitak u koji, uz ta dva sastojka ide malo kajen paprike (može i domaća ljuta paprika) i voda. Tokom dana pijete 6-10 šolja tog napitka i ništa više. Povremeno je dozvoljeno popiti malo čaja od nane, koji pomaže procesu čišćenja.

Prema autorima ove dijete, napitak je sasvim dovoljan da obezbedi sve što treba da telo funkcioniše 10 dana, a da ga „očisti“.

„Javorov sirup bogat je manganom i cinkom, a ova dva minerala gotovo da ne postoje u palminom sirupu. Sa druge strane, palmin sirup sadrži velike količine kalijuma i kalcijuma, dva elementa koja su neophodna da ćelije ispravno funkcionišu i zbog toga su važni za pročišćenje tela… Telo dobija sve neophodne vitamine i minerale koji su mu potrebni tokom trajanja dijete i ne pati ni od jednog nedostatka. Ne samo da ćete smršati, nego ćete primetiti da ste dobili čistotu tena, sjaj kose i opštu vibrantnost u svom telu kakvu dugo niste osećali“, navodi Bejer.

Jasno je zašto dijeta ima mnogo protivnika među nutricionistima i lekarima, kao i zašto ima mnogo onih koji su posle samo par dana odustali od gladovanja. I laicima je jasno da dani bez ikakve čvrste hrane ne mogu da budu zdravi.

Još jedan problem su egzotični sastojci koji se koriste čine je skupom za naše tržište. Ali, zato se pojavila i domaća varijanta, koju smo našli na sajtu Stetoskop, a za koju vam navodno ne treba sirup tropskih palmi.

Po njoj se napravi limunada od pola litre vode i jednog limuna, u nju se sipa kašika javorovog sirupa, malteksa ili meda, i na vrh noža kajena ili paprike. To se uzima uvek kad ste gladni, kao obrok. U međuvremenu, možete piti samo biljne čajeve koliko vam je potrebno, nezaslađene ili zaslađene sirupom. Uveče se pije čaj za pročišćavanje, prema uputstvu, a ujutro litar slane vode (na 1 l vode kašika morske soli).

Preporučuje se da se pre početka dijete nekoliko dana jede isključivo biljna, lagana hrana, a da se nakon pet dana gladovanja organizam postepeno vraća na hranu – šestog dana se uključuje sok od pomorandže, sedmog supa od povrća, osmog salata…

***

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram