Evo proverenog recepta za najukusnije krofne koje će oduševiti sve ukućane.
Sastojci:
500 g brašna
7 g suvog kvasca (1 kesica)
250 ml mlakog mleka
75 g šećera
75 g putera, sobne temperature
2 jajeta
prstohvat soli
limunova korica (opciono)
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U mlakom mleku rastopite suvi kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne napravi pena.
U velikoj posudi umutite jaja sa preostalim šećerom, dodajte puter (sobne temperature), so i limunovu koru (ako koristite).
Postepeno dodajte brašno i zamesite glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Kako se prave krofne
Nakon što testo naraste, izvadite ga na pobrašnjenu radnu površinu.
Razvucite testo na debljinu od oko 1 cm i izrežite krugove (prečnika oko 7-8 cm) čašom ili kalupom za krofne.
Ostavite krugove testa da odmore još 15-20 minuta na papiru za pečenje.
U šerpu sipajte ulje tako da bude duboko oko 5 cm.
Zagrejte ulje na srednje jakoj temperaturi (oko 170-180°C).
Pažljivo spustite krofne u vruće ulje (ne pretrpavajte šerpu) i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe boje (po nekoliko minuta sa svake strane).
Vadite ih rešetkom ili rupičastom kašikom i ostavite da se ocede na papirnom ubrusu.
Posipajte krofne šećerom u prahu dok su još tople.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: