Krofne recept: Detaljno uputstvo uz koje će vam omiljena starinska poslastica uvek uspeti

krofne recept
Foto: Shutterstock

Evo proverenog recepta za najukusnije krofne koje će oduševiti sve ukućane.

Sastojci:

500 g brašna

7 g suvog kvasca (1 kesica)

250 ml mlakog mleka

75 g šećera

75 g putera, sobne temperature

2 jajeta

prstohvat soli

limunova korica (opciono)

ulje za prženje

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U mlakom mleku rastopite suvi kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne napravi pena.

U velikoj posudi umutite jaja sa preostalim šećerom, dodajte puter (sobne temperature), so i limunovu koru (ako koristite).

Postepeno dodajte brašno i zamesite glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Kako se prave krofne

Nakon što testo naraste, izvadite ga na pobrašnjenu radnu površinu.

Razvucite testo na debljinu od oko 1 cm i izrežite krugove (prečnika oko 7-8 cm) čašom ili kalupom za krofne.

Ostavite krugove testa da odmore još 15-20 minuta na papiru za pečenje.

U šerpu sipajte ulje tako da bude duboko oko 5 cm.

Zagrejte ulje na srednje jakoj temperaturi (oko 170-180°C).

Pažljivo spustite krofne u vruće ulje (ne pretrpavajte šerpu) i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe boje (po nekoliko minuta sa svake strane).

Vadite ih rešetkom ili rupičastom kašikom i ostavite da se ocede na papirnom ubrusu.

Posipajte krofne šećerom u prahu dok su još tople.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram