Korisni saveti za zdrave i bele zube

zubi
Zdravi zubi, lep osmeh, Foto - / PhotoAlto / Profimedia

Ovih pet saveta za zdrave i lepe zube – pomoći će vam da sačuvate blistav osmeh uprkos činjenici da više od 90 % odraslih (od 20 do 64 godine) imaju problema s karijesom.

Zbog mnogo toga čini se da je nemoguće izbeći dentalne probleme… Ipak, potrebno je pratiti savete profesionalaca – pa će i vaši zubi duže biti zdravi i beli, a vaš osmeh blistav.

Pijte kafu i čaj s mlekom

Kafa može biti vrlo kiselo piće, posebno crna kafa. Ako je pijete svaki dan, može uzrokovati stanjivanje zuba. Štaviše, crna kafa će požuteti vaše zube jer sadrži tanine. Kao rešenje popijte kafu s mlekom. Isto vredi i za crni čaj.

Nemojte prati zube odmah nakon ispijanja čaja ili kafe

Najbolje je ne mešati pastu za zube i kafu. Bolje je oprati zube 30 minuta pre pijenja kafe ili čaja. U slučaju da to želite učiniti nakon, pričekajte barem jedan sat i onda to učinite. Kafa i čaj razgrađuju zubnu gleđ zbog svog kiselog sastava. Dobro je poštovati ovo pravilo ne samo nakon pića, već i nakon obroka.

Očistite zube koncem pre pranja

Redovito čišćenje koncem može smanjiti loš zadah i neke bolesti. Stručnjaci preporučuju da konac koristite neposredno pre pranja, ali ne i posle.

Čistite zube koncem na isti način, svaki dan

Držite se redovnog načina čišćenja koncem. Počnite s gornjim zubima i radite s leva na desno. Nakon što završite s gornjim zubima, ponovite isto na donjima s leva na desno.

Žvaćite žvakaću gumu do 20 minuta

Uvek je bolje žvakati komad žvakaće gume odmah nakon jela, ali treba biti bez šećera. Žvaćite je do 20 minuta kako biste povećali protok pljuvačke i poništili kiselinu nakon obroka, piše Ljepota&Zdravlje.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram