Kako utiču na kilažu?
Većina ljudi se seti suvih šljiva najčešće kada se pojave problemi sa probavom ili u toku posta. Međutim, iz više razloga ova namirnica zaslužuje veće priznanje od onog koje ima, a jedan od njih je i fantastičan ukus koje daju jelima. U svemu se ipak psotavlja i pitanje da li se od suvih šljiva gojimo i koliko su zapravo dobre za nas.
Koliko kalorija imaju suve šljive
Suva šljiva ima znatno više kalorija nego sveža šljiva.
Porcija od 100 g suvih šljiva ima 240 kalorija, dok ista količina svežih šljiva ima samo 46 kalorija.
Ipak, porcija od 100 g suvih šljiva ima 2,18 g proteina, što je oko tri puta više nego u istoj količini svežih šljiva.
Koliko suve šljive imaju ugljenih hidrata
Suve šljive su odličan izvor ugljenih hidrata, koji apsolutno dominiraju sastavom ove namirnice.
Čak 63,88 g od ukupno 100 g suvih šljiva čine upravo ugljenih hidrati, od čega su nešto više od polovine biljni šećeri.
Uprkos tome, suve šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da jedenjem ove namirnice nivo šećera u krvi sporije raste.
Bez obzira na to, dijabetičarima se ne savetuje da konzumiraju suve šljive, osim u veoma malim količinama.
Koliko suve šljive imaju masti
Sadržaj masti u suvim šljivama je veoma nizak.
U porciji od 100 g suvih šljiva naći ćeš samo 0,38 g masti.
Iz tog razloga suve šljive se ne ubrajaju u hranu bogatu mastima.
Koliko suve šljive imaju vlakana
Malo je reći da su suve šljive fantastičan izvor vlakana jer se u 100 g ove namirnice nalazi čak 7,1 g nerastvorljivih vlakana.
A vlakna su nezamenljiv prijatelj naše probave.
Upravo vlakna, kao i prisustvo šećernog alkohola sorbitola, suve šljive čine dragocenim saveznikom u borbi protiv konstipacije, tj. zatvora.
Uticaj suvih šljiva na zdravlje
Suve šljive su sjajan izvor kalijuma, minerala koji je važan za nekoliko vitalnih funkcija u organizmu, od zdravog varenja, preko kontrakcije mišića, do krvnog pritiska.
Naučno istraživanje sprovedeno 2010. godine na grupi ispitanika pokazalo je da suve šljive podstiču regulaciju visokog krvnog pritiska, piše onefit.rs.
U suvim šljivama ima i minerala borona, zaduženog za jačanje kostiju i mišića, pa stoga ova namirnica potencijalno može da pomogne u prevenciji osteoporoze.
Osim toga, suve šljive spadaju u namirnice bogate gvožđem, koje je izuzetno važno za zdravlje krvi.
Suve šljive pozitivno utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi, što neka istraživanja povezuju sa antioksidansima koje sadrže, a druga sa rastvorljivim vlaknima u njima.
Šta god da je razlog od to dvoje, unos suvih šljiva dovodi se u vezu sa smanjenim rizikom od pojave ateroskleroze, opasne bolesti arterija.
Pojedini stručnjaci takođe smatraju da visok sadržaj vlakana u suvim šljivama pomaže prevenciju pojave raka debelog creva.
Poznato je i da je prisustvo antioksidanasa iz grupe fenola u suvim šljivama na zavidnom nivou, što može da pomogne u sanaciji štete koju ćelijama nanose slobodni radikali.
Uticaj suvih šljiva na kilažu
Suve šljive imaju zanimljiv uticaj na kontrolu apetita.
Osnovni razlozi za to jesu visok udeo vlakana, prisustvo sorbitola i nizak glikemijski indeks.
Vlakna iz suvih šljiva utiču na održavanje osećaja sitosti, dok sorbitol i nizak glikemijski indeks usporavaju rast nivoa šećera u krvi, što značajno utiče na osećaj gladi.
To implicira da jedenje suvih šljiva može pomoći da unesemo manje kalorija, što znači da ih možemo konzumirati čak i ako smo na restriktivnoj dijeti.
Ipak, savet je da suve šljive jedemo u umerenim količinama jer je u pitanju visokokalorična namirnica.
BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: