Koliko koraka treba da napraviš dnevno da bi poništila sedenje

sedenje
Foto: Diego Cervo / Panthermedia / Profimedia

Sedite na poslu, u kući, krećete se minimalno? Naučnici imaju odgovor na pitanje - kako da popravite štetu i unapredite zdravlje.

Verovatno ste čuli da kad je hodanje u pitanju dnevni cilj treba da nam bude 10.000 koraka dnevno. Ovaj pristup koji odgovara svima pruža jasnu poruku, iako ne uzima u obzir koliko su različiti ljudski stilovi života i tela pojedinaca. Međunarodni tim naučnika otkrio je da čak i oni koji najviše sede, mogu da umanje štetne efekte tako što će dnevno dodati više koraka.

Dakle, oni od nas koji rade za stolom nisu potpuno osuđeni na propast, iako istraživači naglašavaju da je i dalje važno da pokušamo da smanjimo vreme sedenja.

Tim naučnika je otkrio da je između 9.000 i 10.000 koraka dnevno optimalno da se suprotstavi veoma sedentarnom načinu života. Bez obzira na vreme sedenja učesnika, istraživači su otkrili da se 50 procenata pozitivnih efekata javlja na oko 4.000 do 4.500 dnevnih koraka.

„Svaki broj dnevnih koraka iznad referentnih 2.200 koraka dnevno bio je povezan sa nižim mortalitetom i rizikom od kardiovaskularnih bolesti za obe grupe – za one koji mnogo i malo sede“, zaključil su načnici.

Između 9.000 i 10.000 koraka dnevno optimalno je smanjilo rizik od smrtnosti i kardiovaskularnih problema među visoko sedentarnim učesnicima studije.

Ovo istraživanje objavljeno je u British Journal of Sports Medicine.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram