Koliko je zapravo opasno ponovo pržiti u istom ulju

prženje ulje
Foto: Korn Vitthayanukarun / Alamy / Alamy / Profimedia

Za bezbednost, zdravlje i kvalitet poželjno je koristiti novo ulje pri svakom prženju hrane. Međutim, ako često pržite velike količine hrane, to nije uvek praktično. Odabirom ulja s visokom tačkom dimljenja, pripremanjem hrane za minimalnu kontaminaciju ulja i ceđenjem ulja kako bi se izbacile preostale čestice hrane, uglavnom ulje možete ponovno upotrebiti sve dok ga pravilno čuvate.

Bakterije i slobodni radikali

Ako korišćeno ulje nije pravilno proceđeno i odloženo nakon što se ohladi, bakterije se hrane česticama hrane koje su ostale u ulju. Neohlađeno ulje postaje anaerobno i dovodi do rasta Clostridium botulinum, što uzrokuje botulizam, potencijalno smrtonosno trovanje hranom.

Hlađenje ili zamrzavanje ulja usporava rast bakterija. Užeglo – što znači staro i ustajalo – ulje sadrži slobodne radikale, molekule koje mogu da oštete ćelije i dovedu do povećanog rizika od raka, kao i a utiču na kvalitet vaše hrane. Dobra vest je da vaš nos lako prepoznaje užeglo ulje.

Tačka dimljenja

Tačka dimljenja je temperatura na kojoj se ulje razgrađuje i počinje da dimi. Generalno, biljna ulja imaju više tačke dimljenja od životinjskih masti, a rafinisana ulja imaju više tačke dimljenja od nerafinisanih. Svaki put kada koristite ulje, njegova tačka dimljenja opada.

Korišćenje ulja imajući na umu ponovnu upotrebu

Držite ulje na 190 stepeni tokom dubokog prženja kako bi prženje na hrani brzo stvorilo zaštitni sloj i kako hrana ne bi postala masna. Viša temperatura može uzrokovati da hrana zagori i kontaminira ulje i da uništi hranu. Izbegavajte dodavanje soli hrani pre prženja jer sl snižava tačku dimljenja ulja. Nakon što ulje počne da se dimi, više ga nije ni bezbedno ni poželjno ponovo koristiti.

Čuvanje ulja za ponovnu upotrebu

Čim se ulje dovoljno ohladi za rukovanje, procedite ga kroz slojeve gaze, papirnih ubrusa ili filtera za kafu kako biste uklonili čestice hrane. Čuvajte ga u čistoj staklenoj posudi. Nikada ga nemojte mešati s neiskorišćenim uljem. Teglu dobro zatvorite, označite datumom i stavite u frižider ili zamrznite ne duže od mesec dana.

U frižideru ili zamrzivaču može postati mutno, ali će se razbistriti na sobnoj temperaturi. Nikada nemojte ponovo koristiti ulje ako se zapenilo ili promenilo boju tokom zagrevanja, kao i ako ima neobičan miris ili miriše na hranu koju ste pripremali, prenosi N1.

BONUS VIDEO: Pica u kućnim uslovima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram