Koliko je zaista štetno ako piješ vodu dok jedeš

Fitnes i ishrana 18. mar 202107:53
ispijanje vode tokom jela
Foto: LAURENT/MEJEAN / BSIP / Profimedia

Iako je održavanje pravilne hidratacije presudno za celokupno zdravlje, ispijanje vode uz obrok nije baš dobar izbor.

Šta se dešava kada svaki zalogaj „zalijete vodom“?

Isušuje usta

Koliko god kontradiktorno zvučalo, čaša vode uz obrok može isušiti pljuvačku. Neki ljudi vole da dodaju krišku limuna u vodu, što je čini kiselim napitkom koji utiče na lučenje pljuvačke, prenosi N1.

Pročitajte još:

Suvoća u ustima može da dovede do nekih neprijatnih simptoma, uključujući zadah. Voda sa limunom takođe može da pogorša određena zdravstvena stanja, poput refluksa kiseline, i može da oštetiti zubnu gleđ.

Može da šteti probavi

Kada uz obrok pijete vodu, pljuvačka se razređuje. To utiče na oslobađanje želudačnih sokova koji su odgovorni za probavu hrane. Kao rezultat toga, vaš želudac dobija slabije signale za razgradnju hrane, što može da dovede do nadutosti, piše Bright Side.

Usporava apsorpciju hranjivih sastojaka

Budući da konzumiranje vode tokom obroka razređuje probavne sokove, to utiče na prirodan nivo kiselosti želuca. To negoativno utiče na vaš probavni sistem i dovodi do toga da vaše telo apsorbuje manje vitamina i hranjivih sastojaka.

Može da dovede do gorušice

Ispijanje vode uz obroke dodaje volumen želucu i povećava pritisak na njega, slično kao što bi to činio obilan obrok. To može da pogorša određena zdravstvena stanja i poveća rizik od refluksa kiseline.

Budući da unos vode tokom obroka dovodi do toga da se luči manje probavnih enzima, to može da dovede do lančane reakcije nuspojava, uključujući gorušicu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram