Koliko čučnjeva treba da uradiš da se vide rezultati

čučnjevi
Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Uz čučnjeve se topi više kalorija nego uz mnoge druge vežbe, a mogu da se rade i kod kuće, na poslu, u teretani, parku, zapravo – bilo gde. Osim što jačaju mišiće gluteusa i bedara, čučnjevima ćete poboljšati držanje tela i ravnotežu.

Vežbanje čučnjeva takođe će ubrzati metabolizam, što će podstaći brže sagorevanje masnoća i rezultirati gubitkom kilograma. Sve u svemu, redovno izvođenje čučnjeva poboljšaće kvalitet života i olakšati svakodnevne zadatke i obaveze, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Pročitajte još:

Za početak je važno znati kako se čučnjevi pravilno izvode: kada smo u položaju čučnja, važno je da kolena ne idu preko vrha nožnih prstiju. Ako čučanj radite ispravno, tokom svakog ponavljanja, odnosno vraćanja iz čučnja u početni položaj, osetićete kontrakcije mišića gluteusa.

Ako ne osećate da se mišići zatežu, onda vrlo verovatno prenosite težinu tela na prednji deo stopala umesto na pete. To znači da većinu posla odrađuju kvadricepsi, a ne mišići gluteusa. Kako biste to ispravili, prebacite težinu tela na pete i stisnite gluteus dok se vraćate u početni položaj. Tokom vežbanja osetićete kako vas peku mišići zadnjice.

Većina stručnjaka savetuje izvođenje seta od 10 do 20 ili 30 čučnjeva dnevno, dva do tri puta nedeljno.

Vaš plan izvođenja čučnjeva može da bude i sledeći:

Dvadeset čučnjeva dnevno je prava stvar za početnike. Ako dodajete čučnjeve vašem programu fitnesa, na početku ne bi trebalo da radite više od 20 čučnjeva. Kada vam to postane lako, možete da povećate broj čučnjeva.

Pedeset čučnjeva dnevno je super za one koji naročito žele da ubrzaju metabolizam.

Stotinu čučnjeva dnevno je idealno za ljude koji žele da vide i osete brojne rezultate vežbanja, uključujući povećanje mišićne mase, bolju izdržljivost i generalno promenu načina života.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram