Koliko crvenog mesa treba jesti nedeljno?

meso
Meso; Foto: Oleksandr Grybanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Pitanje koliko je crvenog mesa zdravo za naše telo stalno je aktuelno, a odgovori se često od stručnjaka do stručnjaka razlikuju.

Iako ima mnogo pozitivnih uticaja na naše zdravlje i izvor je nekih esencijalnih nutrijenata, crveno meso se povezuje i sa bolestima srca i krvnih sudova, kao i sa karcinomom debelog creva.

Ono što je važno da znamo je šta se tačno smatra crvenim mesom. Prema NHS, to je svako meso koje je pre pripreme crveno: govedina, jagnjetina, ovčetina, svinjetina, teletina, ali i pačetina i konjetina i meso divljači, dok se živinsko meso, poput piletine, ćuretine i guščetine, kao i meso drugih ptica, ali i zečetina, svrstavaju u belo meso.

Prerađeno meso, poput kobasica, slanine, šunke i raznih salama, uključujući i one od piletine i ćuretine, zbog dodataka soli i raznih konzervansa takođe se često spominje kao nezdravo.

„Ono je bogato proteinima i potrebno je za uravnoteženu ishranu, kako bi telo stvaralo dovoljno aminokiselina“,  kaže nutricionistica dr Džesika Bartlet za Metro.

Ona dodaje da su aminokiseline zbog stvaranja hormona i enzima ključne za izgradnju i „popravku“ mišića i kostiju, pa se može reći da crveno meso na najosnovnijem nivou telu daje energiju, zbog čega ga nije dobro potpuno izbaciti iz ishrane.

„Ipak, ima i drugih namirnica koje sadrže belančevine, poput tofua, jaja ili leblebija“,  objašnjava ona, pa bi u tom slučaju meso moglo da bude zamenjeno tim prehrambenim proizvodima.

Pročitajte još:

„Poželjno je povremeno jesti kvalitetno sveže crveno meso i zbog proteina, minerala i vitamina, poput gvožđa, cinka i B vitamina“, dodaje Bartlet, iako su istraživanja povezivala njegov visok unos sa povišenim nivoom holesterola i većim rizikom od srčanih bolesti i karcinoma creva.

Trenutna istraživanja, kaže ona, pokazuju da ih prouzrokuju prirodne hemikalije koje se u njemu nalaze, pa u velikim količinama može da bude štetno.

Svetski fond za istraživanje karcinoma (WCRF) odraslim osobama savetuje veoma malo ili nimalo prerađenog mesa i od 350 do 500 grama kuvanog crvenog mesa nedeljno, dok britanske smernice ukazuju na to da je dnevni unos maksimalno 70 grama.

Nutricionisti se zbog toga slažu da se crveno meso maksimalno zameni biljnim opcijama, zbog poboljšanja zdravlja probave i smanjena rizika od bolesti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram