Više nema potrebe da se uzdržavate od hrane koju volite.
Uprkos tome što pokušavaju svaku vrstu dijete i vežbaju redovno, milioni muškaraca i žena starijih od 40 godina bore se da skinu višak kilograma.
Nutricionista iz Bosona, Džefri Kolins, otkrio je tajnu mršavljenja uz fasting, u bukvalnom prevodu „povremeni post“, odnosno duži period dana u kojem se suzdržavamo od hrane, koja je u poslednje vreme veoma popularna. Džefri sada otkriva kako da postignemo radikalne promene bez gladovanja ili lišavanja od hrane koju volimo.
On krivicu za neefikasno mršavljenje pripisuje dijetama, a ne klijentima i navodi da 9 od 10 dijeta završi neuspehom.
„Nemojte me pogrešno shvatiti: većina dijeta o kojima čujemo u određenoj meri deluju. Zbog toga ljudi uglavnom izgube nekoliko kilograma u prvim nedeljama usvajanja nove dijete. Problem je u tome što je ove dijete izuzetno teško održati na duži rok jer su previše restriktivne. Kratkoročno ih možemo tolerisati, ali u nekom trenutku naše telo ih odbija jer nam ne dolaze prirodno“.
Džefri smatra da su dijete koje najbolje funkcionišu obično one koje ne liče na dijete, u smislu da ne stvaraju nikakav veći otpor našeg tela, kao što su žudnja za hranom, glad ili promene raspoloženja.
Baš tu spada fasting i za razliku od onoga što mnogi misle, post ne znači da treba da gladujemo – naprotiv!
To samo znači da treba pažljivo da biramo KADA ćemo jesti umesto da budemo opsednuti time ŠTA jedemo.
Možete jesti sve što želite, sve dok jedete pravu količinu hrane u pravo vreme.
Način na koji povremeni post funkcioniše je prilično jednostavan:
Posle više od 12 sati bez jela, naše telo je iscrpilo sve svoje rezerve glukoze i prinuđeno je da sagoreva masti da bi pronašlo energiju. Kada je uključen ovaj „metabolički prekidač“ za sagorevanje masti, gubimo težinu bez napora, bez potrebe da radimo lude vežbe ili da jedemo salatu ceo dan. U stvari, nedavna studija sa Univerziteta Kembridž je pokazala da naše telo počinje da sagoreva masti oko 25% brže nakon 13 sati fastinga.
Druga studija koju su sproveli istraživači iz Čikaga 2014. godine zaključila je da povremeni post može izazvati gubitak težine od 8% tokom 3-24 nedelje – što je značajno više od većine drugih proučenih dijeta.
Ispitanici su takođe izgubili 4-7% obima struka za nekoliko nedelja, pokazujući koliko brzo naše telo može da topi masne naslage tokom povremenog posta.
To objašnjava zašto toliko holivudskih poznatih ličnosti praktikuju i javno podržavaju fasting. Među njima su Dženifer Aniston, Hali Beri, Kortni Kardašijan, Riz Viterspun…
Šta drugi stručnjaci misle o povremenom postu
„Nakon 12 sati posta, nivoi insulina u našoj krvi opadaju, omogućavajući našim telima da sagorevaju više masti kao gorivo. Ovo je korisno za pacijente koji su otporni na insulin, što znači da njihova tela proizvode više insulina nego što je normalno. Možda su bezuspešno probali zdravu ishranu i vežbanje kako bi skinuli kilograme jer su njihova tela podešena na režim skladištenja masti.“ – Dr Anđela Fič, pomoćnik direktora Centra za težinu Opšte bolnice u Masačusetsu.
„Potrebno je 10 do 12 sati da se utroše kalorije u jetri pre nego što dođe do metaboličke promene za korišćenje skladištene masti. Nakon obroka, glukoza se koristi za energiju, a mast se skladišti u masnom tkivu, ali tokom fastinga, kada se glukoza iscrpi, masti se razgrađuju i koriste za energiju. Tokom tog procesa dešavaju se stvari koje mogu zaštititi organe od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca, neurodegenerativnih poremećaja povezanih sa uzrastom, čak i upalnih bolesti creva i mnogih karcinoma.“ – Dr Mark Matson, neuronaučnik sa Univerziteta Džon Hopkins, proučavao je povremeni post više od 25 godina.
„Kada ljudi izgube težinu, obično 75% je gubitak masti, a 25% mišićna masa. Ali fastingom, odnos se zapravo menja tako da 90% gubitka težine čini masnoća, a 10% mišići.” – dr Krista Varadi, vanredni profesor kineziologije i ishrane na Univerzitetu Ilinois.
Bonus video: Mafini sa komadićima čokolade
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: