Koji fasting je idealan za skidanje salceta sa stomaka, a koji za topljenje butina

Vlad Dmytrenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Napkon sam otkrila moj tip tela.

Odabir pravog tipa povremenog posta je važno pitanje za svakoga ko pokušava da izgubi telesnu masnoću, a uzimanje u obzir tipa tela može dati bolje rezultate.

Kada je reč o tome šta je tačno dobro za vaš tip, imamo odgovor.

Tri osnovna tipa tela (poznata i kao somatotipovi) su kategorisana kao ektomorf, mezomorf i endomorf. Svaki od njih ima niz jedinstvenih fizičkih osobina. Sastav tela određuje mesta na kojima se dešava skladištenje telesne masti.

Dakle, tip fastinga će biti drugačiji za nekoga ko ima više kilograma da izgubi od nekoga čiji je specifičan tip tela prirodno mršaviji i ima manje telesne masti.

Ektomorfni tip

Najkorisniji post za ektomorfa može biti onaj 14-časovni. Ako imate ovaj tip tela, verovatno ste vretenaste građe, vitki i možda vodite bitku da dobijete na težini. Uz manje telesne masti, imate i manje mišićne mase.

Za ektomorfni tip tela plan fastinga 14:10 može biti koristan zbog sposobnosti da se izgrade mišići i održe uz 10-časovnu umerenu proteinsku dijetu koja obezbeđuje dovoljno energije za efikasan rad u teretani.

Takođe možete probati program 12:12, što je jedna od lakših opcija, ali odlična za ubrzavanje metabolizma. Alternativa je da postite 16 sati i jedete preostalih 8, odnosno 16:8 metoda, koju mnogi zagovornici fastinga smatraju neverovatno korisnom.

fasting
Emir Klepo / Alamy / Alamy / Profimedia

Mezomorfni tip

Osobe koje imaju mezomorfni tip bi trebalo da ne jedu čak 18 sati.

Ukoliko imate figuru peščanog sata, a da pritom zadržavate umerene mišiće, verovatno spadate u mezomorfni tip i fastingom sagorevate masne naslage koje su se nataložile u predelu butina i zadnjice. Ono što je karakteristično za vas je da možete prilično lako da izgubite i dobijete kilograme, što takođe predstavlja veliki izazov za održavanje telesne težine – i za žene i za muškarce.

Za ovaj tip se smatra da je najkorisniji fasting 18:6, gde ne jedete ništa 18 sati, a šest sati u nizu možete jesti, ali od jutra do popodnevna ili od popodneva do večeri.

U okviru tih 6 sati možete da jedete dva puna obroka, a i dalje ćete ostati u dovoljnom kalorijskom deficitu koji sagoreva masti da biste postigli zdravu težinu za mezomorfne žene i muškarce.

Endomorfni tip

Sistem 5:2 može biti najbolji za endomorfe. Tip tela endomorfa se obično odlikuje oblinama i zadržava telesnu masnoću u predelima stomaka, butina i kukova, a baš on najčešće muči muku sa gubitkom viška kilograma.

Dijeta 5:2 je jedna od najlakših za uključivanje u svoj raspored, jer zahteva da dva neuzastopna dana ne unesete više od 500-600 kalorija, a zatim da jedete normalno ostatak nedelje.Na taj način endomorfni tip najbrže topi salo sa stomaka.

fasting

Selu Gallego / Alamy / Alamy / Profimedia

5 zdravstvenih koristi fastinga

Povremeni post je povezan sa mnogim velikim zdravstvenim prednostima od gubitka težine, podmlađivanja ćelija do kardiovaskularnog zdravlja. Hajde da pređemo na neke od ključnih prednosti koje možete iskusiti ovom metodom.

Pojačava autofagiju

Autofagija je faza fastinga u kojoj vaše telo može regenerisati ćelije i očistiti telo od toksina i nečistoća na ćelijskom nivou. To je takođe stanje u kojem se najviše leči i podmlađuje, a fasting je odličan način da se bilo koji tip tela uključi u taj proces.

Poboljšava osetljivost na insulin

Studije sugerišu da fasting ne samo da snižava nivo glukoze, već takođe smanjuje vašu insulinsku rezistenciju i poboljšava hormonske odgovore na osetljivost na insulin. Ovo je veoma važno za svakoga ko može da ima problem sa šećerom, jer fasting može pomoći u regulisanju tih nivoa i blagotovorno utiče na ljude koji su pod rizikom od dijabetesa.

Smanjuje upale u telu

Dokazano je da fasting značajno smanjuje nivoe upale u celom telu i pomaže u povećanju prirodnog imunološkog odgovora na stres.

Poboljšava kognitivno zdravlje

Dobro zdravlje mozga je jednako važno kao i dobro fizičko zdravlje ili mišićna masa. Održavanje neurološkog aspekta našeg tela u radnom stanju ne samo da sprečava degenerativne kognitivne bolesti, već pomaže i kod problema mentalnog zdravlja.

Fasting je jedan od najboljih načina da se postigne mentalna jasnoća, kognitivno zdravlje i poboljšaju neurološki procesi.

Smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja

Kako gubite na težini i snižavate krvni pritisak, telo nužno reaguje manjim rizicima od dijabetesa, srčanih bolesti ili srodnog metaboličkog sindroma. Studije navode da je povremeni post posebno efikasan u prevenciji kardiovaskularnih problema snižavanjem holesterola i poboljšanjem odgovora tela na oksidativni stres.

***

Bonus video: Mafini sa komadićima čokolade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram