„Kako sam smršao 100 kg zahvaljujući malim promenama“

Foto: Instagram / jaycrushesit

Kada je Džared Aslet pokušavao da smrša, imao je cilj iz snova: želeo je da pešači slikovitom stazom Pacific Crest, dugom više od 4.000 km, koja se proteže duž zapadne obale SAD. Sa 217 kilograma, to nije mogao da ni zamisli. Ali nakon što je izgubio skoro polovinu svoje telesne težine, on trenira za planinarenje i otići će u martu.

Aslet je počeo da gubi na težini kada je raskinuo s verenicom i morao je analizira svoj život.

Polako je dobijao kilograme otkako je završio fakultet i imao je 217 kg. Zbog toga mu je bilo preteško da radi stvari koje je voleo, kao što su planinarenje, surfovanje i snoubord.

Ponekad je pio previše alkohola da bi sebe „utešio“. Doneo je odluku da smanji akohol, prijavio se za članstvo u teretani i fokusirao se na svoje mentalno zdravlje.

„Takođe sam prvi put otišao na terapiju i počeo da se bavim mnogim problemima koji su me doveli do prekomernog pijenja i nezdravih navika“, kaže on.

Prvo što je uradio je odricanje od koktela.

„Mnogo sam dobio na težini zbog pijenja, to je bilo samo da bih pobegao od stvarnosti“, objasnio je on.

U isto vreme, pridružio se svom bratu u teretani. Prvi put su trenirali sat i po.

„I ja sam nekada bio sportista, tako da sam bio upoznat sa teretanom i dizanjem. Ali prvi put u teretani bilo je veoma emotivno, kada me je pogodilo to koliko sam se zapustio“, rekao je on.

Nastavio je da trenira pet dana u nedelji i svaki dan bi se fokusirao na različite mišićne grupe. Takođe je počeo da šeta svog psa svakog dana.

Na kraju je počeo da vozi bicikl za vežbanje kod kuće zbog pandemije. Počeo je sa vožnjom od 10 km i napredovao do 50 km.

„Na početku sam radio mnogo više kardio treninga. Kada sam počeo da vežbam, ušli smo u karantin, pa sam napravio kućnu teretanu u svojoj garaži i 90 odsto težine sam izgubio radeći samo osnovne vežbe“, priča on.

Aslet je takođe promenio ono što jede, smanjivši brzu hranu i veličinu svojih porcija.

„Samo sam jeo sve pogrešne stvari. Jeo sam jela poput smrznute pice ili makarona i sira. Počeo sam da brojim kalorije i nisam pratio određenu dijetu“.

Kada je Aslet prvi put odlučio da smrša, njegova motivacija je dolazila iz mračnog mesta. Ali nakon puno introspekcije shvatio je da želi da ostvari svoje ciljeve kako bi obogatio svoj život.

„U početku sam sve ovo radio jer sam mrzeo sebe takav kakav jesam. Mrzeo sam način na koji sam izgledao. Mrzeo sam način na koji živim svoj život. Razvilo se do toga da sada samo želim da mogu da radim stvari koje želim da radim. Nikada ne želim da razmišljam da li će me moja težina zaustaviti“.

***

Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram