Kako sačuvati svežinu kolačima u zavisnosti od teksture

Foto: ilian return / Alamy / Alamy / Profimedia

Obično se dešava da nakon praznika ostane hrane, a naročito kolača. Da biste sačuvali njihovu svežinu, primenite nekoliko saveta koji će vas spasiti od bespotrebnog bacanja kolača.

Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna će ih okolina omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost.

Preporučuje se da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, piše Azra.

Ostatke kolača od dizanog i lisnatog esta najbolje je zamrznuti.

Pre stavljanja u zamrzivač prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižider pa tek onda prebaciti na temperaturu ispod nule.

Čizkejk Foto:Shutterstock

Ukoliko želite sačuvati ostatke prhkih keksića s punjenjem koji moraju biti sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu narezane jabuke. Oni deluju poput ovlaživača koji produžuju rok svežine kolača.

Kremaste kolače nije preporučljivo držati u frižideru duže od tri dana. Nakon toga najbolje ih je zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa zatim u vrećicu ili posudu. Pre planirane konzumacije računajte da je potrebno najmanje tri sata da se kolači u potpunosti odlede na sobnoj temperaturi.

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram