Kako pravilno raditi vežbe za kičmu

vežbe za kičmu
Foto: Robert Przybysz / Alamy / Alamy / Profimedia

Kičma ima ogromnu ulogu u telu jer nas drži uspravnima i povezuje glavu, grudi, karlicu, ramena, ruke i noge. Zato je važno znati koje vežbe je čine još jačom i zdravijom. Ipak, ako imate bilo kakvih rpoblema sa kičmom, pre svega je najbolje da se konsultujete sa stručnjakom.

Izdržaj

Izdržaj na dlanovima ili podlakticama je odlična vežba kojom se jačaju mišići stomaka, ali i celog tijela. Početni položaj je na kolenima, a potom se iz tog položaja kolena podižu u vazduh. Potrebno je uvući stomak, pa ga izdahom isprazniti i stisnuti zadnjicu, a podlaktice, odnosno dlanove, staviti tačno ispod ramena. Glavno je da je celo telo jedna ravna linija. U ovom položaju ostanite 10 sekundi, te ponovite vežbu pet puta. S vremenom probajte izdržaj da zadržite što duže, piše N1.hr.

Bird Dog

Stavite dlanove i kolena na prostirku i uvucite, pa stisnite stomak. Noge su u širini kukova, a dlanovi u nivou ramena. Stopala su podvučena. Prvo lagano jednu nogu vucite po prostirci, a istovremeno suprotnu ruku podižite ispred sebe. Potom podignite ruku i nogu tako da su u ravni tela i zadržite pet sekundi u istom položaju, gurajući ruku prema napred, a nogu prema iza što je više moguće, paralelno s podom, tako da imate osećaj kao da se istežete. Važno je da je telo mirno s minimalnim pomakom. Isto ponovite i s drugom nogom i suprotnom rukom, te uradite za obe strane tela 10 puta.

Mačka

Spustite se na kolena i dlanove, na isti način kao i kod Bird Doga. Kod izdaha bradu spustite prema grudima i povlačite karlicu pod sebe, te stisnite zadnjicu, uvucite stomak i istežite leđa tako da napravite luk. Nakon toga, s udahom podižite pogled ispred sebe, ramena uvucite prema natrag, a grudni koš otvarajte prema napred. Ponovite pokrete 10 puta.

BONUS VIDEO: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram