Kako podesiti sobni bicikl za trening

Sobni bicikl
Foto: DAVIDE FERRERI / Alamy / Alamy / Profimedia

Bez obzira da li izbegavate vremenske prilike, izbegavate ljude, želite brzi trening ili savršen dodatak vašem planu treninga koji izaziva znojenje, nabavka sobnog bicikla i vožnja u zatvorenom prostoru je odlična prilika za vežbanje, a ujedno i dobra investicija. Evo nekoliko saveta o tome kako da podesite svoj prostor za vožnju bicikla u zatvorenom, a da pritom održavate svoj bicikl i dom u besprekornom stanju.

Pravilno podešavanje bicikla

Prva stvar u koju treba da se uverite je da li sobni bicikl odgovara vašem prostoru. U zavisnosti od toga koji tip unutrašnjeg biciklističkog trenažera izaberete, možete da povežete svoj brdski bicikl, drumski bicikl ili hibrid za vožnju u zatvorenom prostoru. Ali bez obzira na to koji bicikl vozite, pravilno podešavanje će mnogo pomoći da se obezbedi zabavno i udobno okretanje.

Za razliku od vožnje na otvorenom, nećete se toliko kretati biciklom, tako da će problemi sa visinom sedla, širinom šipke, postavljanjem kočnica itd. biti još izraženiji. Uvek preporučujemo da nabavite profesionalnu opremu za bicikl, ali evo nekoliko saveta za pričvršćivanje bicikla koji će vam pružiti odlično mesto za početak.

Zaštitite svoj pod od oštećenja i habanja

Što se tiče vožnje u zatvorenom prostoru treba da znate da ćete tokom treninga mnogo da se znojite! Bez vetra koji šiba u lice, zatvoreni u svojoj kući, brzo ćete se zagrejati, čak i ako ste opremili svoj prostor sa više ventilatora.

Najbolje je izabrati sobu sa tvrdim podom u kojoj ćete motirati sobni bicikl. Cena takve opreme je slična kod većine proizvođača, a ono što se svakako preporučuje jeste postavljanje tepiha ispod bicikla. Zaštita poda od habanja je važna. Podloga za jogu ili dve će takođe pomoći, ali strunjača ili prostirka za vežbanje koja je deblja će doprineti smanjenju buke i vibracija.

Zaštitite svoj bicikl

Postoje dve stvari koje mogu oštetiti vaš okvir i komponente dok vozite bicikl u zatvorenom prostoru.

Korozija usled znojenja mora da se spreči. Da, znoj jede metal! Ako se ne kontroliše, znoj koji se nakuplja ispod trake na upravljaču može na kraju dovesti do toga da vaš upravljač oslabi do tačke kada će pući. Vožnja sa peškirom preko šipki može smanjiti znoj koji se skuplja ispod trake, ali ipak bi trebalo da menjate traku bar jednom godišnje ukoliko mnogo vozite u zatvorenom. Problemi takođe mogu nastati u vašim slušalicama, donjim nosačima i stubovima sedišta. Ključno je da obrišete svoj bicikl nakon svake vožnje i držite zavrtnje podmazane mašću. Takođe možete kupiti i štit za znoj, ali imajte na umu da delovi od ugljenika nisu podložni koroziji.

Kako izbeći habanje zadnjeg točka?

Da biste izbegli habanje zadnjeg točka, najbolja opcija je da koristite rezervni točak opremljen gumom specifičnom za vežbanje u zatvorenom prostoru. Ako koristite trenažer sa direktnim pogonom, takođe je najbolje da kupite dodatnu kasetu koju ćete trajno držati na trenažeru. Ali, ne zaboravite da pazite na svoj lanac! Česta zamena vašeg lanca će obezbediti da ostali delovi vašeg pogona ostanu duže u dobrom stanju. Zato izgovora nema, vreme je za ozbiljan trening.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram